Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine

Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.

 

Târgul a durat două zile, delegaţia o săptămână


Una dintre cele mai lungi deplasări care a făcut obiectul verificării o constituie cea de la Târgul Internaţional de Mediu „Ecomondo” care s-a desfăşurat în perioada 8 – 9 noiembrie 2016 la Rimini, în Italia. Aşadar, două zile!


Excursia pusă la cale de Liga Citadină a durat însă o săptămână. Sau chiar mai mult.


Astfel, Viorel Negru, pe atunci şef al departamentului de dezvoltare al SC Urban Serv SA, a stat în delegaţie de pe 4 noiembrie până pe data de 13 a aceleiaşi luni.


Pentru Ion Sorici, care era în acea perioadă membru al consiliului de administraţie, delegaţia a început pe 5 noiembrie şi s-a întins până pe 12.  


Iar deplasarea pentru un eveniment care a avut loc pe durata a numai două zile s-a întins în cazul celor doi foşti şefi ai companiei Consiliului Local Botoşani pe minim o săptămână după ce au vizitat pe traseu câteva aşezări pe care probabil că şi alţi botoşăneni şi-ar dori să le vadă, dar ori nu îşi permit, ori nu le decontează cheltuielile unitatea la care lucrează.

 

urban serv rimini



Un traseu de vis pe banii unităţii


Astfel, s-a plecat din Braşov, urbe în care domiciliază Ion Sorici, după care s-au vizitat oraşele Budapesta (capitala Ungariei), Viena (capitala Austriei) şi Veneţia. S-a stat trei nopţi la Rimini, un oraș-stațiune de pe malul Mării Adriatice, iar la întoarcere s-a schimbat traseul. Membrii delegaţiei au dormit la Ljubljana (capitala Sloveniei), au petrecut încă o noapte la Budapesta, după care s-au îndreptat spre Braşov.


Ambii conducători ai SC Urban Serv SA au avut aprobarea consiliului de administraţie pentru a merge în această deplasare. Ca atare, li s-au decontat şi cheltuielile. Astfel, Ion Sorici a beneficiat de o diurnă de 87,5 euro/zi, ceea ce ar însemna că firma a consumat nici mai mult, nici mai puţin de 612,5 euro pentru deplasarea sa.


Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Viorel Negru, numai că în cazul său apar unele probleme. Mai exact, în timp ce lui Ion Sorici i s-a acordat diurnă conform contractului de mandat valabil la momentul respectiv, la nivelul maxim deductibil pe zi ce-i drept, auditorul susţine în raport că Viorel Negru nu ar fi avut dreptul la o diurnă în acelaşi cuantum.


El nu avea contract de mandat, astfel că intra sub incidenţa Contractului Colectiv de Muncă (CCM), care prevede că nivelul maxim al diurnei pentru deplasările în străinătate este de numai 35 de euro/zi. În consecinţă, auditorul a recomandat recuperarea sumei de 367,5 euro de la Viorel Negru, care între timp s-a pensionat, pe motiv că i-ar fi fost acordată nejustificat.

 

viena



Şef şi la Liga Citadină, şi la Urban Serv


Liga Citadină, organismul prin care şefii de la SC Urban Serv SA au efectuat o deplasare cu atâtea escale, este o asociaţie patronală şi profesională cu peste o sută de membri, operatori, prestatori de servicii comunitare de utilităţi publice, precum şi autorităţi publice locale. Preşedintele acesteia este tocmai Ion Sorici, care a reuşit astfel să nu facă deplasarea pe banii ONG-ului pe care îl conduce, ci pe fondurile SC Urban Serv SA de la Botoşani, societate care încasează anual sume considerabile de la botoşăneni prin din taxa de salubrizare. Primul vicepreşedinte al Ligii Citadine, menţionat chiar pe pagina web a acesteia, este Simion Drelciuc, nimeni altul decât directorul general al SC Urban Serv SA, societate care ani buni a plătit bani frumoşi Ligii Citadine drept cotizaţie.


Acesta susţine însă că nu a avut vreo legătura cu delegaţia organizată pentru Rimini, dar care s-a întins printr-o mulţime de alte oraşe celebre.


„Am aflat ceva de raport şi această deplasare, dar nu mă priveşte, eu nu am fost în acea deplasare, alţii au fost membrii delegaţiei”,


Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.



Urban Serv i-a plătit timp de doi ani drumurile Braşov – Botoşani numai ca să vină la şedinţe


Raportul respectiv pune sub semnul întrebării şi decontările pe care societatea i le-a acordat lui Ion Sorici pentru deplasările Braşov – Botoşani. După cum am arătat deja, acesta locuieşte în primul oraş, iar şedinţele consiliului de administraţie de la SC Urban Serv SA aveau loc, bineînţeles, la Botoşani, localitate unde compania îşi are sediul şi îşi derulează grosul activităţii.


10.212


lei i-a decontat SC Urban Serv SA lui Ion Sorici pentru diurnă, transport şi cazare în 2016 şi 2017.


Iar auditorul a semnalat faptul că prin delegaţie se înţelege efectuarea unei deplasări în afara sediului societăţii, adică în altă parte decât Botoşani în cazul nostru, ori şedinţele consiliului de administraţie aveau loc la sediul firmei, deci la Botoşani şi nu în altă localitate. În consecinţă, potrivit auditorului, în astfel de cazuri nu se impune acordarea diurnei. Mai ales că atunci când a candidat pentru un mandat în CA-ul firmei, Ion Sorici ştia foarte bine că el domiciliază în Braşov, iar SC Urban Serv SA este o firmă din Botoşani.


Controlul privitor la deplasări s-a făcut la cererea consiliului de administraţie interimar.


Sigur, întrebarea este la ce a folosit societăţii şi oraşului deplasarea în Italia dacă la Botoşani s-a ajuns la o asemenea bătaie de joc privind salubrizarea? Fiindcă sunt atât de dese cazurile în care cetăţenii nu mai au efectiv unde să îşi deverseze gunoiul pentru că pubelele sunt arhipline şi pe lângă ele sunt grămezi de deşeuri.


”Păi mă teleportam, ce făceam?”


urban serv riminiVizat de o parte a constatărilor auditorului, Ion Sorici este mirat și totodată amuzat. Acesta susține că delegația în Italia a durat atâtea zile pentru că s-a efectuat rutier și nu pe calea aerului.


”Sunt documente aprobate în consiliul de administrație, reprezentanții AGA știau, iar dacă deplasarea s-a făcut cu autocarul ce putea să facă, să zboare? De moment ce nu s-a făcut cu avionul ar fi trebuit auditorul să ia în calcul așa ceva”,


Ion Sorici, fost membru CA al SC Urban Serv SA.


Locuitor al municipiului Brașov, acesta respinge opiniilor auditorului privind decontarea deplasărilor la Botoșani, arătând că, dimpotrivă, ar fi trebuit să i se pună șofer la dispoziție, așa cum procedează consiliile de administrație importante.


”Mă fac să râd lucrurile astea. Păi mă teleportam, ce făceam? Mă faci să râd. Cum să crezi asemenea inepții?”,


Ion Sorici, fost membru CA al SC Urban Serv SA.


Acesta a adăugat că SC Modern Calor SA se află în aceeași situație, președintele CA fiind din Râmnicu-Vâlcea și nu a auzit ca respectivului să i se impună asemenea reguli de deplasare la Botoșani.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store