Documentele de la Mănăstirea Putna spun că în Moldova exista Proiectarea drumurilor și autostrăzilor în Evul Mediu!

Termenul de proiectare te duce cu gândul la o lucrare din vremurile recente, nici gând să credem că în urmă cu două milenii se executau lucrări de drumuri pe baza unor proiecte. Cercetătorii ne-au adus dovezi și astăzi putem discuta despre începuturile construcției de drumuri.

 

Primele drumuri proiectate

 

Odată cu intensificarea deplasărilor pentru căutarea hranei pe cărările bătătorite de animale, în anii 10000 î.Hr., s-a trecut la etapa dezvoltării și îngrijirii acestora. 

 

Primele informații pe care le avem sunt despre egipteni care au construit un drum pavat pe care au transportat materialele de construcții pentru Marile Piramide. Însă cea mai puternică dezvoltare s-a înregistrat în China antică, unde a fost construită, începând din anii 1100 î.Hr., o rețea de drumuri de până la 40.000 km. 

 

De asemenea, există informații despre sistemele de drumuri ale incașilor, maiașilor și aztecilor care au avut rețele de drumuri încă înainte ca europenii să descopere Lumea Nouă.

 

Vagonul care circula pe șine

 

Interesante sunt și informațiile despre transporturile din acele vremuri, fiind efectuate pe apă și pe drumuri. Transportul pe râuri a fost mult mai ușor și rapid decât cel pe drumuri, având în vedere costul construcției și întreținerii drumurilor și diferențele la capacitatea de a căra între căruțe și bărci, conform drum.info.ro

 

A existat și un hibrid al transportului pe drumuri și al celui pe bărci, respectiv barca trasă de cai, în care calul urma o potecă pe malul râului. Mai târziu, a fost vagonul care circula pe șine, dar tras de cai.

 

În teritoriul Imperiului Roman, drumurile erau realizate în special de specialiști ai armatei, pe bază de proiecte, pentru a-și susține campaniile militare din Europa și Africa de Nord.

 

Și despre drumurile din Țările Românești se știe deja că au fost construite în special sub îndrumarea specialiștilor străini, dar au existat și specaliști români instruiți și formați pentru acest domeniu.

 

Articolul întreg poate fi citit aici

 

(Foto: dragusanul.ro)