Dacă la alegerile de anul trecut, din PNL, au circulat neoficial două bileţele cu liste diferite pe care delegaţii la conferinţă să le voteze, la PSD Botoşani lucrurile s-au rezolvat mult mai simplu, prin buletinul de vot. Da, pur şi simplu.
Social-democraţii, care la sfârșitul lunii septembrie s-au întrunit pentru a-şi desemna noii lideri ai organizaţiei municipale au fost ajutaţi tocmai de buletinul de vot.
Au existat şapte posturi de vicepreşedinţi pentru care s-au înscris iniţial 14 persoane şi după două retrageri au rămas 12.
Ce s-a întâmplat? Pe buletinele de vot, primii şapte pretendenţi trecuţi au fost tocmai cei care au şi ieşit vicepreşedinţi.
Iar delegaţilor li s-a transmis că aspiranţii agreaţi de către conducerea de la judeţ sunt primii şapte, astfel încât să nu mai fie necesară punerea în circulaţie a vreunei hârtiuţe şi totul să fie cât se poate de clar: trebuie votaţi primii şapte de pe listă.
La alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, Biroul Electoral trage la sorţi ordinea candidaţilor pentru a nu exista vreo interpretare de favorizare a cuiva.
La alte partide candidaţii se scriu în ordine alfabetică.
… La PSD s-au trecut în ordinea în care trebuiau să iasă.
Toate aceste lucruri s-au întâmplat după aceeaşi secretomanie instaurată de mai bine de doi ani la PSD Botoşani. Dacă la PNL Botoşani, de exemplu, candidaţii erau anunţaţi pe uşa partidului, iar lista era actualizată zilnic, la PSD a fost ţinută în secret până în ziua scrutinului.
Apoi şi mai interesant este că, deşi au trecut atâtea zile de la scrutin, nici până în ziua de astăzi nu s-a făcut public numărul de voturi pe care l-a avut fiecare candidat. Nici în sală nu a fost citit şi nici pe Facebook, acolo unde unii social-democraţi au făcut publice rezultatele, nu s-a dezvăluit câte voturi a avut fiecare. Aceasta în condiţiile în care, la PNL de exemplu, s-a organizat un al doilea tur doar pentru faptul că existau doi candidaţi cu acelaşi număr de voturi.
Iar depunerea candidaturilor este o altă poveste… social-democrată. Astfel, deşi iniţial Biroul Politic Municipal (cel vechi) hotărâse ca perioada de înscriere în cursa internă să expire luni, 24 septembrie, s-au primit totuşi candidaturi şi după această dată.
Menţionăm în final că social-democraţii pe care i-am contactat şi care s-au regăsit printre candidaţi, unii victorioşi, alţii învinşi, au refuzat să comenteze aspectele menţionate, înscriindu-se în aceeaşi notă de secretomanie a PSD-ului de la Botoşani.
Scrutinul de la filiala municipală îl precede pe cel de la județ.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL