Bolnavii sunt indignați că trebuie să aștepte ore în șir în spitale, iar apoi sunt trecuți pe o listă și pot începe tratamentul abia peste doua luni. Programările in acest institut se fac in functie de indicatia medicilor, potrivit Bună Ziua Iași.
Spitalele din Romania se confrunta, in continuare, cu un numar mai mare de pacienti decat posibilitatile unitatilor medicale de tratare. Norocosi sunt acei oameni care, daca nu trebuie sa beneficieze urgent de tratament, pot fi trecuti pe listele de asteptare pana in momentul in care sunt locuri libere in spital. Zilnic, la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi vin zeci de pacienti din multe judete ale tarii care sunt trecuti pe listele de asteptare pentru tratamentul cu radioterapie.
In acest caz este si un barbat din Botosani care a asteptat pe holuri ore in sir pentru a putea intra in cabinetul medicului. Acesta a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinara acum multi ani, fiind operat de doua ori. La inceputul anului, barbatul a aflat ca boala i-a reaparut, insa surpriza neplacuta a fost ca are si cancer la coloana.
”Am mers la spital in Botosani, mi-au facut RMN si computer tomograf, dar acolo nu mi-au gasit nimic. Pentru ca durerile nu incetau, am venit la Iasi si aici mi-au zis ca am cancer la coloana. Mi-au indicat medicii radioterapie, nu e de operatie, dar acum cica trebuie sa astept, sa vad pe cand pot incepe tratamentul”, povesteste Mircea V., asteptand langa cabinetul doctorului.
Pacientii se plang de faptul ca trebuie sa stea la cozi interminabile pana ajung in cabinet si durerile sunt insuportabile. "Astept aici de la 7 dimineata, uite ca e 13:00 si tot nu am reusit sa inaintez. Asta e situatia", povesteste barbatul.
Potrivit celor de la DAPPP, listele de asteptare pentru locuinte ANL includ 4.391 de cereri. Acestea nu au mai fost actualizate din 2011, legislatia impunand actualizarea lor odata cu receptia unor noi locuinte. Dintre cele 465 de persoane din lista de prioritate, au fost "rezolvate" circa 250 de cazuri.
”Se considera rezolvate cazurile care au primit repartitie, dar si cele in care persoanele de pe lista au achizitionat o locuinta sau au depasit varsta de 35 de ani si nu se mai incadreaza. Avem cazuri din fiecare”, a precizat Letitia Palaga.
In acest moment, municipalitatea nu poate spune cu certitudine ce si cand se va construi la Iasi. Cert este ca primaria a pierdut trei hectare de teren in Copou, puse la dispozitie de Garnizoana, pentru un proiect ANL, abandonat din lipsa de fonduri. In lucru ar fi cateva studii, cum ar fi cel pentru cartierul din Cicoare, cu 543 de locuinte, estimat la 32 milioane de euro. In tot acest timp, mii de oameni nu au inca o locuinta si se resemneaza la gandul ca au avut ghinionul sa se nasca in Iasi.
Daca s-ar fi nascut la Bacau, Galati sau Botosani, acum ar fi locuit si ei intr-o locuinta sociala si nu ar mai fi fost obligati sa plateasca chirii usturatoare.