Directorul Institutului Geologic a montat o staţie în curtea soacrei din Botoşani

 

Fostul șef al Institutului Geologic Român (IGR), Ștefan Marincea, a mutat o stație de observare geomagnetică în curtea soacrei sale, după care l-a angajat în respectiva unitate și pe cumnatul său, scrie Evenimentul Zilei.
stefan marincea statie soacra botosani

Staţia la soacră, cumnatul angajat

În urma unor controale efectuate la IGR, inspectorii au depistat că, instituția condusă de către Ștefan Marincea a încheiat, pe 27 august 2008, contractul de comodat nr. 949 cu Lucia Dumitraș, nimeni alta decât soacra fostului director al IGR. Documentul viza transferarea Stației de Observare Geomagnetică din satul Dreptu, județul Neamț, în Miorcani, județul Botoșani, localitatea de baștină a mamei soției directorului IGR și a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani. În raportul de control, inspectorii au reținut faptul că noul amplasament nu a fost aprobat prin ordin de ministru, așa cum prevede legislația în vigoare. În stația de observare din curtea soacrei, Ștefan Marincea l-a angajat și pe cumnatul său, Claudiu Dumitraș.

Demis şi repus în funcţie

Ștefan Marincea a fost numit director general al IGR cu delegare, prin ordinul ministrului Educației nr.3200/01.02.2006 pentru o perioadă nedeterminată, până la organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcții. În urma unui control efectuat în mai 2011 și a informării nr. 886/03.06.2011 înaintată președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), Marincea a fost demis în aceeași zi, prin Ordinul nr.4366/03.06.2011, emis de Ministerul Educației. În martie 2012, Ștefan Marincea a fost repus în funcție, tot cu delegație, până la organizarea concursului pe post, ca urmare a deciziei pe fond a Curții de Apel București. Nici până în momentul de față nu a fost organizat concurs pentru postul de director al IGR.

A închiriat spații unor societăți aflate în conflict de interese

Inspectorii susțin că Ștefan Marincea a închiriat spații ale IGR unor societăți comerciale miniere aflate în conflict de interese cu IGR: Barrick Gold, Transylvania Minerals, Fulbac Electroconsult și Ipromin. În raportul de control se specifică faptul că unele dintre acestea aveau sediul în aceeași incintă cu IGR. Inspectorii susțin că IGR a închiriat aceste imobile fără să organizeze licitații publice, iar pe contracte apare doar semnătura lui Marincea, care nu e însoțită și de semnăturile directorului economic și a consilierului juridic, așa cum prevede legislația în vigoare.
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Soacră și ginere salvaţi de pompieri după ce au rămas blocaţi în casă