Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei

Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.

 

Cu cariera pe masă

 

Deocamdată, situația gravă este reliefată prin articole de presă și demersuri făcute de instituțiile statului pentru evitarea unui dezastru ecologic. Însă odată cu suspendarea Autorizației de Mediu pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD), operatorii de salubrizare nu vor mai avea efectiv unde să transporte deșeurile colectate din localități.

 

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) s-ar putea spune că se află în fața celei mai mari provocări din cariera sa: pe de o parte trebuie să-și asume o decizie extremă prin care colectarea deșeurilor nu s-ar mai putea efectua. Pe de altă parte, în cazul prăbușirii digului de la depozit din cauza cantității de levigat, prin neasumare, s-ar putea face vinovat de dezastrul ecologic care s-ar produce în zonă.

 

„Așteptăm un răspuns și de la Garda Națională de Mediu. Practic, ei au dat acea notificare către noi în urma unor sancțiuni și măsuri nerealizate. Și atunci am cerut încă o dată ca în trei zile, inclusiv mâine (vineri, 17 iunie 2022, n.r.), să ne spună cert, da sau nu, au făcut acea măsură? Era vorba de eliminarea levigatului de la baza depozitului, acea măsură care, potrivit legii, eu trebuie să aplic sancțiunea de suspendare a autorizației”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar”

 

La începutul săptămânii viitoare urmează să fie luată decizia de suspendare a autorizației de mediu pentru depozitul ecologic de la Stăuceni. Și care ar urma să fie cel mai probabil valabilă de la 1 iulie 2022.

 

Dincolo de efectele acestei măsuri, Eugen Mateciuc susține că se expune unor riscuri majore și nu poate ignora notificarea transmisă de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Botoșani.

 

„Nu pot să stau cu ea în sertar. Acolo și digul ridică probleme de siguranță și dacă vin niște ploi adevărate se duce, se deversează peste digul de protecție al depozitului. Este ca o groapă, pe o pantă cam de 4% și de acolo era un dren dedesubt pentru corectarea levigatului care să se ducă la epurare. Ei dacă au acolo la bază o cantitate prea mare, peste capacitatea de epurare, poate da peste dig și să se ducă spre acumularea Dracșani și tot mai departe”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

Al doilea risc este să se prăbușească și digul: „Răspund de acel accident împreună cu Diasil”, spune Eugen Mateciuc.

 

Pe de altă parte, șeful APM este conștient că închiderea, chiar și temporară a depozitului de la Stăuceni din propriul său pix, poate avea efecte negative uriașe pentru sute de mii de botoșăneni.

 

„Există și acest risc să rămână județul fără depozit. Și atunci e problema Consiliului Județean unde duce gunoiul. Pentru a duce în celelalte județe, trebuie acordul Ministerului Mediului, aceste proiecte sunt făcute cu destinație de județe. Cu costuri, sunt mai multe chestii, e complicat”,

Eugen Mateciuc, director executiv APM

 

„A fost din start plecat greșit, cu stângul”

 

Soluția identificată pentru evacuarea legivatului de către societatea Diasil, care administrează depozitului, cu tehnologia utilizată, nu a fost verificată și autorizată de APM. Pentru că s-ar fi optat pentru o nouă stație de epurare al cărei randament este scăzut.

 

În plus, încă de la inaugurare s-ar fi început umplerea primei celule din depozit cu partea greșită: „A fost din start plecat greșit, cu stângul”. Mai exact, deșeurile s-ar fi depozitat în partea cea mai înaltă a depozitului și nu s-a mai putut prelua apa rezultată, care s-a amestecat cu cea pluvială, pe o perioadă de aproximativ șase ani. Au rezultat astfel zeci de mii de metri cubi de levigat din care 8 – 9.000 mc la bază, producând fisuri în dig.

 

Comisarii de la Garda de Mediu au lansat numeroase semnale de alarmă de-a lungul anilor, concretizate prin amenzi și planuri cu măsuri de remediere.

 

Și care au fost corectate parțial, mai puțin partea cu levigatul. Adică apa rezultată din gunoi care este extrem de toxică pentru mediu.

 

Întrebată despre reconfirmarea notificării către APM, șefa de la Garda de Mediu Botoșani a oferit același răspuns.

 

„O să-i mai dăm încă o dată răspuns în scris. Dl director, când a făcut solicitarea în urmă cu două săptămâni, a transmis-o și către Garda Națională, în urma discuțiilor cu comisarul general Garda Națională va formula un răspuns în acord cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Exact asta am răspuns, noi singura verificare am făcut-o în aprilie 2022, iar de atunci nu am mai făcut pentru că suntem în afara procedurii. Am făcut atunci verificarea măsurilor, am constatat că nu erau realizate în totalitate și la termen, fapt pentru care am notificat Agenția de Mediu. Noi trebuie să respectăm și procedura, nu putem încălca procedura de control, este un operator care contestă și virgula din nota de constatare”,

Cristina Kashyap, comisar șef CJGM

 

  • Operatorul Diasil a avut un termen de șase luni să rezolve problema cu evacuarea levigatului și nu s-a conformat măsurilor trasate de Garda de Mediu.
  • Ultima verificare a acestora a fost făcută în aprilie 2022.
  • Comisarii de mediu nu pot verifica (din nou) dacă neregulile au fost reparate întrucât o repetare prea deasă a controalelor poate fi catalogată drept un act de abuz.
  • În orice caz, această situație ar urma clar să fie tranșată de judecători, suspendarea autorizației de mediu putând fi contestată în instanța de contencios administrativ. De altfel, Diasil a atacat în instanță o mulțime de sancțiuni aplicate de Garda de Mediu.