Director săltat de DNA – calificativ maxim de la șefii din București pentru munca în fruntea instituției

România este țara tuturor posibilităților, iar Botoșani județul în care aceste posibilități par să treacă orice limită a imaginației. Aceasta mai ales când vine vorba de instituții publice și lefuri. Elocvent este ceea ce s-a întâmplat la o unitate a statului, care anul trecut a fost călcată de două ori de Direcția Națională Anticorupție.

 


În septembrie ridicat de DNA, în ianuarie revenit pe post

Dacă în vară procurorii DNA s-au mulțumit doar să ridice niște computere de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în toamnă au ridicat și angajați, patru mai exact, în frunte cu directorul executiv Liviu Zaharia. În liviu zaharia dna apia botosani  septembrie 2014 acesta a fost reținut pentru 24 de ore cu acuzația de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite și luare de mită. Ca și în cazul altor colegi, anchetatorii au cerut arestarea sa, numai că solicitarea a fost respinsă pe rând de Tribunalul și Curtea de Apel Suceava. Ulterior, tot la intervenția procurorilor anticorupție, Liviu Zaharia a fost mutat la Bacău de către conducerea națională a APIA, după care s-a revenit asupra deciziei, rămânând fără un post în cadrul Agenției. Liviu Zaharia a contestat măsurile luate de forurile superioare și a obținut suspendarea până la terminarea procesului pe fond, astfel încât din luna ianuarie a revenit pe postul de director executiv al APIA Botoșani.

Șeful de la București îl omenește cu un ”foarte bine”

La scurt timp de la revenirea sa la serviciu, mai exact în perioada 10 – 28 ianuarie, a avut loc evaluarea anuală a activității angajaților de la APIA Botoșani, inclusiv a directorului executiv. Ei bine, în ciuda faptului că este cercetat într-un dosar de corupție, fiind acuzat că a comis niște infracțiuni în calitatea sa de director de instituție, Liviu Zaharia a obținut ”foarte bine”. Este calificativul maxim pe care îl poate dobândi un funcționar public, ceea ce înseamnă că, pe scara de evaluare de la 1 la 5, Liviu Zaharia a fost notat cu cel puțin 4,50%. Activitatea sa a fost evaluată de Mihail Puțintei, directorul național al APIA. Cum a fost posibil așa ceva?

”Bănuiesc că s-a ținut cont de faptul că am avut un audit al Uniunii Europene unde am ieșit primii”

”Nu știu ce calificativ a luat, evaluarea este individuală, confidențială. Tot ce vă pot spune, cum am fost informat de către dumnealui, este că e «Foarte bine», nu știu calin bazu apia botosani  punctajul, dar în anul 2014, bănuiesc că s-a ținut cont de faptul că am avut un audit al Uniunii Europene unde am ieșit primii, neavând sancțiuni  în Raportul Curții de Conturi, am finalizat primii pe țară controlul la Zootehnie, am finalizat și controlul prin teledetecție în zona Săveniului, unde au fost finalizate și date la plată, am avut echipe datorită unei bune organizări și coordonări ale d-lui director Liviu Zaharia, care au fost delegate și în alte județe la rugămintea directorului general ca să ajutăm finalizarea”, arată Călin Bâzu, consilier juridic al APIA Botoșani.
Și asta nu ar fi totul. Meritele directorului executiv ar fi și altele.
”Am reușit cu resurse proprii și cu mari eforturi, să finalizăm darea la plată, să finalizăm controale prin teledetecție, controale comasat, și bănuiesc că toate acestea au cântărit la stabilirea rezultatului și a calificativului obținut de către dl. director executiv, Liviu Zaharia”, a mai spus Călin Bâzu.

Toți funcționarii aflați în vizorul APIA au luat ”foarte bine”

În rechizitorul procurorilor DNA, Liviu Zaharia era trecut cap de listă la unul dintre cele două grupuri de interese din cadrul APIA Botoșani, care oferea sprijin ilegal și cointeresat unor fermieri agreați, fiind vorba de nouă societăți comerciale cu sediul atât în Botoșani, cât și în Suceava și chiar în București. 
Nu doar directorul executiv al APIA Botoșani a avut însă parte de un calificativ gheorghe faraon apia botosani  maxim la evaluarea activității din 2014. Gheorghe Faraon, șef serviciu control pe teren, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și luare de mită, a primit la rândul său ”foarte bine”. Este nimeni altul decât salariatul Agenției care cerea de la fermieri tot felul de produse, de la buturi de carne și până la caș. Potrivit reprezentanților APIA Botoșani și Gabriel Tincu, anchetat pentru abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite, fostul șef al serviciului măsuri speciale și IT, ar fi fost notat cu ”foarte bine”.

O mână se spală pe cealaltă...

Dacă în cazul directorului APIA Botoșani evaluarea a fost făcută de către conducerea centrală, pentru ceilalți funcționari de la instituție, acțiunea s-a derulat la nivelul unității.
”Evaluarea unui funcționar public se face de către funcționarul public care are calitatea de evaluator, respectiv șeful ierarhic. Referitor la evaluarea funcționarilor publici din interiorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, vă pot informa că toți au luat calificativul «Foarte bine». Evaluarea d-lui director Zaharia este făcută de către șeful ierarhic imediat superior, respectiv de către directorul general al APIA București, economist Mihai Puțintei. Din câte am fost informat de către dl. director executiv, Liviu Zaharia, există o comisie, care pe baza indicatorilor de performanță, pe baza anumitor decizii și unor atribute specifice funcției de director executiv, au stabilit calificativul”, a mai afirmat Călin Bâzu.

Fiecare cu postul lui

Funcționarii cercetați de către DNA nu doar că au obținut calificativul maxim, dar, cu o singură excepție, au și revenit pe posturile pe care le ocupau înaintea descinderilor procurorilor. Liviu Zaharia este director executiv, Gheorghe Faraon este șef serviciu, iar Ovidiu Epuraș, care la rândul său a fost ridicat de procurori, luându-i-se inițial o sumă importantă de bani care i-a fost ulterior restituită, este șef birou inspecții. Singurul care nu a revenit pe vechiul post este Gabriel Tincu și asta fiindcă, spre deosebire de colegii săi aflați în vizorul DNA, nu a contestat în termen decizia de înlăturare de pe postul ocupat. Calificativul maxim obținut înseamnă că toți cei în cauză vor primi același salariu, un ”bine” sau un ”satisfăcător” aducând cu sine diminuarea lefurilor.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
CITEȘTE ȘI:
 Cu securea DNA-ului deasupra capului, directorul de la APIA se instalează în vechea funcție
[[banner]]
CITEȘTE ȘI:
 Fără precedent: DNA înlocuieşte un director şi încă doi şefi de la o instituţie din Botoşani