Director din Primărie AUDIAT în procesul „Uvertura Mall”

Un nou termen s-a consumat în procesul „Uvertura Mall” în care sunt judecați pe lângă primarul Cătălin Flutur, foști și actuali șefi din Primărie, precum Adriana Zăiceanu, manager public, Ioan Apostu, secretar suspendat, Cezar Puiu, fostul șef al Serviciului Patrimoniu și Mihaela Gontineac, fost jurist, în prezent avocat.

 

Cătălin Flutur este judecat pentru acuzat de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit, în formă continuată, iar celelalte persoane pentru complicitate la această infracțiune.

 

Primarul este acuzat că a diminuat ilegal, sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare, redevența de la Uvertura Mall, de la 77 de lei la 4,91 lei/ mp/an.

 

Astăzi a fost audiat în acest proces Dumitru Neamțu, directorul adjunct al Direcției de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei.

 

El și-a început declarația sub jurământ arătând că pe locul unde s-a construit mall-ul era o suprafață mare de teren care nu aducea nici un venit comunității locale și avea și un aspect necorespunzător. A fost concesionat către SC Moldova Universal și apoi preluat de Uvertura City Mall.

 

În cadrul unei ședințe de la Primărie, primarul i-ar fi solicitat să se uite peste contractul încheiat cu firma care a construit mall-ul.

 

„Contractul este inițial prevăzut ca pe o perioadă de 24 de luni să se acorde o redevență de 4,9 lei pentru organizarea de șantier. Marile orașe acordă multe facilități fiscale celor care investesc, creează locuri de muncă și aduc venituri unității administrativ teritoriale. În Botoșani atunci nu era nici o formă de stimulare a investitorilor. Și cred că acea redevență scăzută era singura formă de sprijinire a investitorilor, să vină și să construiască”,

Dumitru Neamțu, director adjunct DITL

 

La solicitarea investitorului, a fost prelungit termenul de lucrări cu încă 18 luni, din cauza crizei financiare. Redevența a rămas aceeași și logica a fost că nu se impunea o majorare în condițiile în care acea clădire, la faza de construcție, nu producea venituri.

 

Directorul de la Taxe și Impozite a mai declarat că odată dată în folosință clădirea, încasările la bugetul local au crescut semnificativ prin încasarea unei părți din impozitul pe venit provenit din salariile angajaților de la Uvertura Mall. Sau din taxa pe clădire ce nu putea fi calculată dacă mall-ul nu era funcțional. Sau din închirieri de locuri de parcare.

 

La acest moment s-a ajuns la o redevență plătită la mall care se ridică la suma de 500.000 de lei pe an, însă celelalte încasări rezultate din activitatea centrului comercial, ar depăși acest prag cu mult.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL:

download from google play download from apple store