Director din Botoşani, doi-trei ani de „pensie" PSD-istă pe funcţie în ciuda PNL-iştilor

 

Timp de doi ani de zile un şef de instituţie de la Botoşani s-a aflat la cârma acesteia, deşi cel puţin teoretic ar fi trebuit să facă un pas în spate. Situaţia respectivului conducător este în prezent complicată şi din cauza modificărilor frecvente ale actelor normative din România, care nu de puţine ori provoacă un haos legislativ în teritoriu.


Circ la cultură cu directorii pensionabili

Directorul încă în funcţie al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Botoşani, Ion Ilie a intrat deja şi în vizorul conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află unitatea pe care o conduce, din cauza vârstei sale care l-a transformat în „pensionabil”. De altfel, Ion Ilie este unul dintre protagoniştii „circului cultural” început odată cu dorinţa preşedintelui Florin Ţurcanu de a-i trimite „la plimbat nepoţii” pe directorii pensionabili aflaţi încă pe funcţii.


Ţâbuleac şi plenul CJ i-au prelungit viaţa de manager

Teoretic, Ion Ilie ar fi trebuit să îşi depună dosarul de pensionare încă din luna mai a anului 2010, când a împlinit vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare, adică 63 de ani şi 10 luni. Pe atunci însă, el a obţinut o prelungire a contractului de management trecută prin plenul judeţean la propunerea fostului preşedinte CJ, Mihai Ţâbuleac, în ciuda opoziţiei făţişe a unor consilieri fiind adoptată o hotărâre în această privinţă. 

Ajutat şi de legislaţia ambiguă

L-a ajutat şi legislaţia în vigoare privitoare la sistemul unitar de pensii prin care, teoretic, raportul său de muncă ar fi încetat de drept doar odată cu primirea deciziei de pensionare. Însă, Legea 19/2000 a suferit modificări un an de zile mai târziu, adică în 2011 printr-un articol prin care se specifica faptul că raportul de muncă încetează de drept la împlinirea vârstei standard de pensionare. „Legea veche spunea că, contractul de muncă sau raportul de serviciu încetează de drept la data comunicării deciziei de pensie, deci la data la care el primea decizia de pensie. Pe legea nouă raportul de serviciu sau contractul de muncă încetează de drept la data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare”, a declarat Narcis Dreţcanu, director executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii.
Prin intrarea în vigoare a noilor reglementări legislative, teoretic Ion Ilie ar fi trebuit să-şi depună dosarul de pensionare. Chiar şi în aceste condiţii, o altă lege, dată de Guvernul Boc, i-ar fi permis să se afle în fruntea instituţiei în continuare numai în cazul în care, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de către Casa de Pensii, ar fi optat între calitatea de pensionar şi cea de salariat, cu condiţia ca pensia netă să nu depăşească valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat, adică pragul de 2.223 de lei.
Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice (…) prevede şi un articol în acest sens respectiv:
Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe baza de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.


"Legea îl obligă să se pensioneze"

Funcţia de conducere ocupată în prezent de Ion Ilie a fost deja scoasă la concurs care. Deşi i s-a recomandat să opteze spre pensie, acesta rămâne ferm pe poziţie şi intenţionează să se înscrie la examen. Preşedintele CJ, Florin Ţurcanu le-a cerut juriştilor din instituţie să analizeze situaţia directorului instituţiei de cultură din punct de vedere al legalităţii. „Eu acum am făcut o adresă către Direcţia Juridică pentru a informa tot personalul care îndeplineşte condiţiile de pensionare, să se pensioneze, că aşa scrie în lege. El nu poate să se mai înscrie la concurs aşa cum a declarat public, el este obligat să depună cerere de pensionare, legea îl obligă să se pensioneze, aşa mi-au spus cei de la juridic”, a declarat Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Ilie se apără cu Arşinel

Cel vizat însă susţine contrariul şi invocă un alt act normativ, respectiv OUG 189/2008 care nu prevede o limită de vârstă pentru managerii din domeniul culturii. El oferă mai multe exemple în acest sens cu oameni de cultură importanţi din ţară care continuă să se afle la cârma unor unităţi de profil. „Eu acest contract de management îl am din 2010, efectiv mi s-a făcut acest contract care nu contravine cu nimic prevederilor legii 189 din contră. Şi Arşinel are 74 de ani şi Mihăiţă are 70 şi ceva de ani şi colegii mei de la Iaşi, plus sunt alţii exact pentru posturi de genul acesta. Deci nu contravine legii. Cel puţin 25, 30 de instituţii din ţară artistice şi nu numai sunt conduse de persoane peste 65 de ani”, a declarat Ion Ilie, directorul CJCPCT.

Social-democratul Ilie nu vrea politizarea postului cu liberala Cătălina

Mai mult decât atât, Ion Ilie, membru PSD, fost viceprimar social-democrat în perioada 2000 - 2004, a anunţat că este hotărât să participe la concursul organizat de CJ Botoşani pentru a nu permite ca instituţia pe care o conduce să fie politizată. Singura variantă în care ar face o excepţie ar fi numai în cazul în care pe postul său ar veni un om de cultură, cunoscător în domeniu şi nu Cătălina Lupaşcu, actual inspector şcolar general adjunct, cea care şi-a anunţat intenţia de a-şi depune candidatura. „El nu ştie cum să scape de oamenii de cultură, să-şi pună oamenii lui cu care poate să-şi facă afacerile. Nu mă deranjează, să facă ce vrea, e preşedinte, dar ca să vină această d-nă care nu are tangenţă cu ce facem noi, eu de aia mă înscriu la concurs. Dacă era cineva din domeniu imediat plecam, stăteam şi-l ajutam cât vroia. Dar spuneţi-mi şi mie o absolventă la psihologie poate să conducă creaţie populară scrisă, etnografie, coregrafie? Mă puneţi pe mine acum să am întâlniri pe bază de psihologie? Nu se poate compara”, a mai spus Ion Ilie care a menţionat că deja lucrează la proiectul de management cu care vrea să se prezinte la concurs.

Gabriela ERDIC

CITEŞTE:
Scandal cu dezgust, blesteme şi ameninţări pentru şefia instituţiilor de cultură