Director de instituție suspendat, achitat la Suceava într-un dosar cu primar și afacerist condamnați și puși să aducă bani grei de acasă

După trei ani de procese, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani a fost achitat definitiv în procesul în care DNA îl trimisese în judecată pentru complicitate la ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

 

Deja-vu la APIA


Liviu Zaharia fusese găsit nevinovat la Tribunalul Botoșani, însă Serviciul Teritorial Suceava al DNA a formulat apel.


Procesul s-a judecat începând cu luna martie a acestui an la Curtea de Apel Suceava, care vineri s-a pronunțat.


Directorul suspendat de la APIA Botoșani a rămas achitat, doar că temeiul hotărârii a fost schimbat din ”nu există probe că inculpatul a comis infracţiunea” în ”fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.


Liviu Zaharia a fost suspendat din funcția de director la scurt timp după ce a fost trimis în judecată de DNA Suceava și ar urma să revină pe post.


Nu este primul șef de la APIA Botoșani aflat într-o asemenea situație, Gica Huțanu, pensionată de curând, revenind pe postul de director adjunct după câțiva ani în care s-a judecat cu DNA.


Primarul și un afacerist, și condamnați și cu banii luați


Ceilalți doi inculpați din dosarul instrumentat de DNA Suceava au fost însă condamnați.


Astfel, Constantin Rădeanu, primar încă în funcție al comunei Frumușica, dar care nu a mai candidat în acest an, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.


Aceeași pedeapsă i s-a aplicat și lui Ion Munteanu, administratorul Cooperativei Agricole ”Holmferm”.


De asemenea, magistrații din județul vecin au stabilit ca ambii trebuie să plătească suma de 136.758,94 lei către APIA București, omul de afaceri în solidar cu agentul economic pe care îl conducea.


În plus, judecătorii au hotărât să se adauge dobânzi şi penalităţi calculate, conform legislaţiei în vigoare la data plăţii, de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a prejudiciului.


Constantin Rădeanu și Ion Munteanu au fost găsiți vinovați pentru obținerea pe nedrept de către ”Holmferm” a unei subvenții de 143.538 lei din Fondul European de Garantare în Agricultură, reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafață (”subvenție/sprijin” SAPS) aferentă campaniei 2010.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store