Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor

Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.

 

Alt furt „ca la piață”

 

Botoșăneanul păgubit s-a îndreptat spre dispeceratul Poliției Locale de la Casa Cărții pentru a vizualiza imaginile surprinse de sistemul video de supraveghere și poate pentru a-l identifica pe hoțul care l-a lăsat fără telefonul mobil.

 

A plecat de acolo consternat, fiind trimis de dispecer să depună o sesizare la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) pentru soluționarea furtului.

 

Iar asta s-a întâmplat pentru că, de ani de zile probabil, în Piața Centrală NU funcționează camerele de supraveghere.

 

Și totuși... cum s-a ajuns la această situație?

 

Directorul Poliției Locale explică faptul că în zonă exista un sistem de supraveghere video, însă care a aparținut societății Urban Serv, încă din mandatul fostului director Gheorghe Pricopi.

 

Camerele „au fost întotdeauna ale lor”, spune Ioan Onuțu. Încă de la înființare și până la momentul prezent.

 

„Sunt două tipuri de supraveghere: cea a pieței care era la început pe 48 de camere și cea a Primăriei Botoșani care este pe 66 de camere. Cele de la Piața Mare erau undeva în hala de carne sus, aveau dispecerat și nu mai este funcțional de când s-a dat drumul la cel de la Casa Cărții. Am luat de acolo polițiștii locali care nu puteau să lucreze pentru Urban Serv și i-am pus la dispeceratul de la Casa Cărții. În momentul în care s-a stabilit unde pot exista camere nu s-a luat în calcul faptul că undeva în timp, acele camere ale pieței o să dispară. Și nu s-a pus nicio cameră într-un loc public, super aglomerat cum ar fi parcarea „Comaliment” și zona aceea”,

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale

 

Are și Primăria camere video... dar nu în piață 

 

Primăria deține într-adevăr un număr de 66 de camere, însă pe toată suprafața municipiului.  

 

Niciuna în Piața Centrală.

 

„În momentul când s-a făcut dispeceratul de la Casa Cărții, funcționa și celălalt de la piață și am spus: mai punem noi camere dacă are piața? Neștiind că, în timp, acela o să fie compromis. Nu mai făceau față”,

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale

 

 

Șeful polițiștilor locali susține că are ani de zile de când a tot solicitat la Primăria Botoșani ca și în Piața Centrală să fie montate camere video. Însă pe de altă parte, recunoaște că sistemul pe care-l gestionează la Casa Cărții, la dispeceratul înființat cu fonduri europene, nu ar fi făcut față unei extinderi. Și nici nu s-ar fi putut interveni în perioada de cinci ani, condiționată de finanțator, adică UE.

 

 

„Nu există camere acolo. S-a făcut și insistat încă de acum doi ani, când cu dl Cosmin Andrei am stabilit posibilitatea extinderii și am așteptat să se iasă din perioada de cinci ani când nu este voie să intervii. Nu ar fi făcut față serverele la o investiție mai mare”,

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale

 

„Nu mai era eficient”

 

Într-adevăr, sistemul de supraveghere al Pieței Centrale se află în continuare la Urban Serv și nu a făcut parte din bunurile transferate către nou înființatul Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) din cadrul Primăriei.

 

Pentru că oricum nu mai funcționează de mult.

 

 

„Sistemul de supraveghere video la care faceți referire era uzat din punct de vedere tehnic, nu mai era deloc eficient, motiv pentru care s-a propus casarea lui. Și motivat de faptul că, cei de la SPAPOC și-au prins în lista de investiții și bugetul de venituri și cheltuieli din 2021 achiziționarea unui sistem performant de camere video, pentru Piața Centrală”,

Gabriel Tănasă, directorul SC Urban Serv SA

 

În ani, rămăseseră funcționale câteva camere care surprindeau imagini din piață. Însă nu erau urmărite de nimeni. Iar dacă cineva ar fi avut nevoie de imagini într-un anumit context, ar fi sesizat Urban Serv-ul.

 

Cum însă puțini știu de acest sistem al societății de salubrizare...concluzia poate fi trasă destul de ușor.

 

„Nu urmărea nimeni, Urban Serv nu avea dispecerat. Nu neapărat că înregistrat degeaba, doar în urma unor sesizări, erau stocate imaginile pe hardul respectiv și descărcate de acolo. Sesizări care nu au venit”,

Gabriel Tănasă, directorul SC Urban Serv SA

 

 

Autorități, treziți-vă!!!

 

Nimeni nu a sesizat însă acest lucru, având în vedere că vorbim despre o zonă cu infracționalitate ridicată. Nu i-am auzit nici pe distinșii membri ai Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP), plătiți tocmai pentru a identifica astfel de probleme, să discute în ședințele lor despre necesitatea camerelor de supraveghere video în Piața Centrală.

 

Prefectul Dan Nechifor s-a arătat interesat de extinderea sistemului de supraveghere video, însă în Centrul Istoric, nu în piața cu furturi și valutiști sau contrabandiști de țigări.

 

Primarul Cosmin Andrei a promis că montează camere video în Piața Centrală, însă până la acest moment am rămas exact cu asta, adică doar cu o promisiune. 

 

Ideea acestui articol nu este în niciun caz de încurajare a faptelor infracționale din Piața Centrală, unde fără camerele video se poate vorbi într-adevăr de un „rai al hoților”. Ci de a se trage un mare semnal de alarmă către autoritățile locale și chiar cele polițienești să se aplece cu mai multă determinare și către această zonă a orașului.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store