Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Până ce să fie traşi la răspundere cei vinovaţi pentru bătaia de joc de pe străzile din oraş şi drumurile naţionale - cu toate că ne îndoim că se va lua vreodată o astfel de măsură – există totuşi două unităţi care trebuiau să intervină pentru deszăpezire: SC Urban Serv SA în municipiu şi Secţia Drumuri Naţionale (SDN) pe artele de rang naţional.
SC Urban Serv SA este condusă de social-democratul Simion Drelciuc, care a preluat funcţia de director general după ce ocupantul acestui post, Liviu Toma, şi-a pierdut-o în iarna 2012-2013 tocmai pentru modul în care SC Urban Serv SA a făcut deszăpezirea.
Fost consilier local în mai multe rânduri, ex-membru PD (transformat ulterior în PDL), postură din care în 2000 a și candidat la funcția de primar, Simion Drelciuc face parte concomitent din conducerea celor mai importante societăţi de gospodărire comunală ale Botoşanilor.
Astfel, pe lângă funcţia de director general de la SC Urban Serv SA, el este membru în consiliul de administraţie la SC Modern Calor SA, pentru care a primit anul trecut 14.219 lei, dar şi în CA-ul de la SC Nova Apaserv SA, de unde a încasat 6.000 de lei. Coincidență sau poate nu, ambele companii sunt controlate de PSD întrucât acționari sunt Consiliul Local (unic), respectiv Consiliul Județean (majoritar), două structuri în care social-democrații au cei mai mulți reprezentanți.
Cu mai puțin de două săptămâni înaintea izbucnirii imensului scandal al deszăpezirii, reporterul Botoșăneanul a discutat cu directorul SC Urban Serv SA despre... SC Modern Calor SA și SC Nova Apaserv SA. Simion Drelciuc a dovedit atunci că este destul de pus în temă cu ceea ce întâmplă la cei doi agenți economici. L-am întrebat la acea dată cum sunt plătiți un membru al CA, ca și dânsul, dar și directorii?
”Legislația prevede că un director, un administrator, indemnizația lui este formată din două componente: fixă și variabilă. Contractele încheiate de actualii directori au fost semnate de fostul consiliu de administrație în 2015. Au fost stabilite în conformitate cu legea, nu altfel. Nu discut de cuantum, cuantumul a fost stabilit de Adunarea Generală. În 2016, printr-o hotărâre AGA, s-a decis eliminarea componentei variabile la directori. Directorii au atacat în instanță și au câștigat, instanța a dispus păstrarea componentei variabile având în vedere că legislația privind guvernanța corporativă prevede componenta variabilă a indemnizației”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv S.A
Ce probleme a identificat atât la Modern Calor, cât și la Nova Apaserv?
”Și la unii și la ceilalți problema este cu încasarea debitelor. Este o problemă foarte mare. La noi încă nu este învățată lumea sau poate că nu are posibilitatea să își plătească serviciile”.
Societatea de salubrizare este de un an şi opt luni scena unor dispute politice fără precedent, cu o mulţime de plângeri penale şi civile, demiteri şi demisii din consiliul de administraţie.
Inacţiunea SC Urban Serv SA după prima ninsoare survine problemelor fără precedent pe linia salubrizării, devenind o obişnuinţă ca punctele de colectare să fie asaltate de gunoaie, iar plătitorii taxei de salubrizare să nu mai aibă unde să îşi lase gunoiul.
SDN Botoşani este condusă de Viorel Zacreţchi, un alt PSD-ist, rudă cu Gheorghe Vâzdoagă, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, actual consilier judeţean. Drumarul şef al judeţului a ajuns vedetă în mass-media centrală după ce Pro TV a relatat în 2013 că îşi construieşte vilă folosind muncitori şi materiale de la unitatea pe care o conduce şi de la cele cu care aceasta are contract.
A fost suspendat din funcţie, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat şi o amendă. După câteva luni a revenit pe post pentru că ar fi fost nevinovat. A rămas bineînţeles şi cu vila construită atunci la Tulbureni, de 243 metri pătraţi şi cu terenul de 1.100 metri pătraţi.
Dar acesta nu a fost însă singurul venit. Potrivit propriei declaraţii de avere, şeful SDN Botoşani a prestat anul trecut activităţi de „consultanţă tehnică” din postura de Persoană Fizică Autorizată. Cu alte cuvinte, ditamai directorul de la Drumuri are şi un PFA, de pe urma căruia a încasat 48.000 de lei.
Vineri l-am sunat pe Viorel Zacrețchi pentru a stabili o întâlnire sau măcar pentru a purta o discuție telefonică. Nu a catadicsit să ne răspundă și să ne explice când și la cine mai are timp să presteze ca persoană fizică?
Ceea ce putem însă sigur să vă spunem este că nu are vreo mustrare de conștiință pentru ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână pe drumurile de care se ocupă. Se apără cu... GPS-ul. Explicațiile șefului SDN Botoșani date în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 19 noiembrie ne scutește de alte comentarii.
”Fiecare utilaj are un GPS și în baza GPS-ului poți să vezi foarte ușor unde este, ce face, unde stă, dacă stă și dacă își face treaba. Ce voiam să vă spun? Că am scos, că mi-ați spus, că o să... astea două drumuri și am scos imediat de pe GPS ca să vă și spun”,
Viorel Zacrețchi, șef SDN Botoșani.
SDN Botoşani se subordonează direct Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi. Instituţia este condusă de Ovidiu Laicu, actor principal într-o poveste amoroasă cu o blondă din unitate care după ce scandalul a devenit public a plecat nu doar din DRDP, ci şi din ţară.
Laicu este la rândul său un PSD-ist fervent, fiind unul dintre cei mai violenţi critici la adresa primarului de Iaşi, Mihai Chirica, pe vremea când acesta încă era lider al PSD Iaşi şi a îndrăznit să critice Guvernul după adoptarea „noaptea ca hoţii” a celebrei „ordonanţe 13”.
Alexandru Zacreţchi, fiul lui Viorel, este inginer şef la Secţia Drumuri Naţionale Iaşi. 7Iasi.ro a scris în vara acestui an că Zacreţchi jr. şi-a ridicat o vilă în valoare de 600.000 de lei după doar un an de la dobândirea postului. A dat vina tot pe părinţi:
„Să ştiţi că pot justifica toţi banii. Părinţii mei au vândut un apartament în Botoşani şi eu am făcut şi ceva bani la nuntă. După aceea, am făcut un credit şi am achitat tot”.
Revenind la cei doi directori şi văzând cu ce se ocupă în afara funcţiilor „de bază”, probabil că am putea înţelege de ce nu mai au timp să se ocupe cum trebuie şi de deszăpezire.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL