Dezbatere publică la CJ pe energie electrică cu fratele lui Mihai Ţâbuleac

 

Consiliul Judeţean Botoşani a găzduit miercuri, 7 noiembrie 2012 în sala mică din cadrul Palatului Administrativ o dezbatere publică organizată de compania Transelectrica privitoare la implementarea unui proiect prin care să fie înfiinţată o linie de 400 KV în zona de nord a Moldovei şi Republica Moldova.

Acţiunea a fost derulată în vederea obţinerii acordului de mediu pentru obiectivul de investiţii care aparţine companiei Transelectrica, respectiv construirea unei linii de la Suceava la Bălţi. Respectiva linie ar urma să traverseze un număr de 10 localităţi botoşănene, şi anume Vlădeni, Corni, Curteşti, Băluşeni, Blândeşti, Gorbăneşti, Truşeşti, Albeşti, Româneşti şi Santa Mare. A reprezentat compania de stat directorul regionalei de la Bacău, Ştefan Ţâbuleac, fratele fostului preşedinte al CJ, Mihai Ţâbuleac fiind totodată prezenţi şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliului Judeţean. Din rândul celor 10 localităţi implicate în proiect doar doi viceprimari din Curteşti şi Blândeşti şi primarul din Vlădeni au luat parte la dezbaterea publică.

Este unul dintre cele mai importante proiecte din sistemul energetic, asta ar însemna că s-ar crea condiţii importante pentru sistemul din Moldova, să fie conectat la asociaţia europeană a transportatorilor de energie electrică din care noi facem parte, România, pe de altă parte creşte gradul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic din această zonă şi automat alimentarea cu energie electrică a consumatorilor”, a declarat Ştefan Ţâbuleac, directorul Sucursalei Transelectrica Bacău şi care are în gestiune şi exploatare instalaţiile din Moldova pentru transportul energiei electrice.

Pe de altă parte, prin derularea acestei investiţii ar fi create condiţii importante pentru conectarea eventualelor centrale electrice care au putea apare în zonă, în special cele eoliene şi fotovoltaice. Linia va traversa pe o distanţă de  90 de kilometri teritoriul României, respectiv 50 km cel al Republicii Moldova, finanţarea fiind asigurată de cele două state implicate. Astfel, de la comuna Româneşti traversează judeţul Botoşani şi râul Siret până la staţia de transformare Suceava care se află situată la ieşirea spre Fălticeni şi care este staţia de transformare aparţinând Transelectrica şi de unde E.ON preia energia electrică pe linii de 110 KV şi 20 KV şi o distribuie în cele două judeţe. Investiţia s-ar ridica la câteva zeci de milioane de euro.