Deținuții din Botoșani sub lupa a 100 de studenți de la Suceava

Având în vedere rolul important al educației în formarea individului, în plan cultural, moral, social şi economic, în fiecare an începând cu 1994, Ziua Internaţională a Educaţiei este celebrată în întreaga lume la data de 5 octombrie, pentru a aminti importanţa rolului acesteia pentru o societate sănătoasă.

 

Pentru a sublinia importanţa funcţiei educative a instituţiilor de detenţie şi esenţa intervenţiei recuperative, organizate şi derulate cu persoanele care execută pedepse privative de libertate, în anul 2014 ziua de 13 octombrie a fost desemnată ca Ziua Naţională a Educaţiei în Penitenciare.

 

Pornind de la valorizarea actului educaţional, în data de 13 octombrie 2017, începând cu orele 14.00, specialiști din cadrul Penitenciarului Botoșani, în parteneriat cu reprezentanți ai Serviciului de Probaţiune Suceava şi Universității Ştefan cel Mare Suceava - Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative derulează workshopul: Privarea de libertate şi reinserţia socială a persoanelor condamnate.

 

La perspectiva interinstituţională vor participa și 100 de studenți. În același context, la nivelul unității, specialiștii Serviciului Educație urmăresc implicarea tuturor persoanelor custodiate în activități de informare, difuzând materiale audio-video prin intermediul studioului tv cu circuit închis.

 

Activitatea de tip workshop presupune prezentarea specificului mediului de detenţie a demersurilor de reintegrare socială, audierea unor mărturii ale traiectoriilor unor persoane private de libertate, urmate de discuţii libere pe tema incluziunii sociale şi vizionarea expoziţiei cu lucrări realizate de către deţinuţi.

 

Acest demers vizează pe de o parte îmbunătăţirea percepţiei comunităţii cu privire la serviciile de reintegrare socială, iar pe de altă parte, valorificarea experienţei de viaţă a deţinuţilor în conştientizarea, de către participanţi, a efectelor negative pe care le are încarcerarea asupra individului uman, precum şi a importanţei respectării regulilor şi a legilor comunităţii în care trăiesc.

 

Cointeresarea şi parteneriatul instituţional pe care le presupun acest demers asigură o intervenţie din perspective multiple, presupunând atât asimilarea unor informaţii despre mediul penitenciar, despre strategia de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, cât şi experienţele directe, individuale, ale participanţilor.

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store