DERAPAJ - Șefii din Poliție s-au premiat între ei pentru amenzile date populației: Nu mai sunt dosare, nu mai cercetăm, nu se mai face nimic altceva, decât amenzi

Depășirea planului de amenzi le-a adus șefilor din MAI bani în plus la salariu.

 

Cele mai multe dintre salariile de excelență pentru ultimele șase luni s-au dus către șefii din Poliție, unicul criteriu fiind numărul de amenzi date populației, susțin sindicaliștii de la Europol.

 

Numărul mare de amenzi este însă doar pe hârtie, pentru că marea majoritate a celor sancționați sunt persoane defavorizate, care nu pot plăti.

 

În ultimele 30 de zile conducerea MAI a organizat un număr record de videoconferințe și teleconferințe cu șefii din teritoriu pentru a-i determina pe aceștia să-și mobilizeze oamenii ca să dea cât mai multe amenzi, spun reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol, potrivit Național.

 

”Nu există săptămână în care să nu se desfășoare între 3 și 7 videoconferințe și teleconferințe, fie că sunt doar cu Despescu sau cu inspectorul general al Poliției Române, în care se discută exclusiv cifrele. Iar cei care au amenzi puține sunt admonestați. S-a ajuns ca salariile pentru lucrări de excepție să fie acordate în funcție de numărul de amenzi aplicate. Asta înseamnă între 30 și 50% în plus la salariu pe o perioadă de șase luni. Nici nu a mai contat numărul de dosare, celelalte activități, informațiile obținute, grupările destructurate. Șefii s-au premiat între ei pentru amenzile aplicate populației, și vorbim aici despre șefi de servicii, șefi ai polițiilor orășenești, municipale. Iar dovadă că a fost un număr foarte mare de șefi la acest salariu pentru lucrări de excepție este că 40% au mers în zona de conducere, în condițiile în care avem sub 10% funcții de conducere. Au fost premiați șefii cei mai obedienți, care au sancționat cel mai mult populația în ultimele șase luni. Culmea este că lista celor premiați reprezintă cel mai bine păstrat secret dintr-o unitate, deși ar trebui să existe transparență, pentru că vorbim de bani publici”,

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

 

 

Sancțiuni pentru populația defavorizată

 

Sindicaliștii arată că gradul de încasare a amenzilor este extrem de scăzut, având în vedere faptul că, în goana după cât mai multe sancțiuni, sunt țintite persoanele vulnerabile.

 

”Nu mai sunt dosare, nu mai cercetăm, nu se mai face nimic altceva, decât amenzi la Legea 55. Un polițist, care a avut ceva probleme acasă, nu a putut să dea amenzi suficiente în ziua respectivă și a fost nevoit să dea avertismente scrise la prieteni și la membrii familiei pentru că nu ar fi purtat corespunzător masca, ca să iasă la numărul de sancțiuni, acolo s-a ajuns. Ofensiva asta cu amenzile date în ultimele zile urmărește să demonstreze că protestul polițiștilor nu are efect. Indirect, nu vor face decât să creeze tensiuni între colegii care protestează și cei care încearcă să suprime formele de protest. Și totuși, deși numărul de amenzi este mare, la fel și valoarea totală a acestora, gradul de încasare este unul scăzut. Și asta pentru că cei care sunt amendați sunt, în marea lor majoritate, persoane vulnerabile, oameni fără adăpost, fără venituri. Dar dă bine la cifre. Pentru că, în general, oamenii respectă regulile și este greu să găsești pe cineva fără mască sau purtată necorespunzător și atunci se duc în comunitățile sărace, unde oamenii ba nu au bani de mască, ba nu respectă măsurile”.

 

 

Aproape 800.000 de euro în patru zile

 

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat în ultimele zile un număr impresionat de forțe pentru a crește planul de amenzi. Astfel, în doar patru zile, valoarea totală a sancțiunilor date pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară s-a ridicat la circa 800.000 de euro.

 

În fiecare zi, circa 15.000 de angajați ai MAI sunt trimiși să controleze populația și agenții economici. Recordul absolut al amenzilor a fost atins în ziua de 17 ianuarie, când valoarea totală a acestora a fost de peste 1,3 milioane de lei. La acțiunea din 17 ianuarie au participat peste 15.600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care au verificat 4.600 de agenți economici și 96.000 de persoane, încheie sursa citată.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store