DE CE botoșănenii care stau la bloc plătesc mai mult la gunoi decât cei de la… vile

Noile tarife pentru activitatea de salubrizare au fost aprobate printr-o Hotărâre de Consiliu Local ce a fost dezbătută în ședința ordinară aferentă lunii octombrie.

 

Inițiatorul proiectului de hotărâre a fost viceprimarul Marian Murariu. Edilul a explicat de ce a crescut taxa de salubrizare percepută populației.

 

Odată cu deschiderea rampei ecologice de la Stăuceni, una dintre obligațiile beneficiarului, adică a Consiliului Județean este ca, din sumele colectate de la populație, o anume parte să fie calculată sub formă de cotă de dezvoltare pentru deschiderea celulei cu numărul doi, în cadrul depozitului.

 

Astfel noua taxă este compusă din vechiul tarif la care se adaugă cota de dezvoltare.

 

”Introducerea cotei de dezvoltare în tariful de gunoi presupune la bloc, adică în condominiu, taxa va fi de 10,90 lei de persoană pe lună, în timp ce înainte era 7,77 lei pentru o persoană. La case taxa va fi de 9,98 lei de persoană față de 6,89 lei”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Botoșănenii care stau la case vor plăti mai puțin față de cei care locuiesc la bloc.

 

”După cum observați e o diferență între taxa de la bloc și cea de la case, de aproape 1 leu. Această diferență provine de la faptul că la case sunt niște pubele și niște saci încărcați direct într-o mașină, la bloc, pe lângă această operațiune mai există cea de a igieniza și salubriza containerele de gunoi și ghena”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Pe an, o familie formată din patru membri va plăti 523 de lei, în timp ce la case taxa anuală de salubrizare, pentru o familie în aceeași componență, ajunge la 479 lei.