Dărâmat de bătaia de joc a fondurilor europene, un botoșănean își vinde pensiunea de peste 5 miliarde lei vechi din Bucovina – GALERIE FOTO

La început totul părea parcă desprins dintr-o poveste cât se poate de frumoasă. Și nu putea fi altfel atunci când proiectul era de exact 117.608 euro din care Uniunea Europeană asigura 85%, bani nerambursabili. Marea problemă, asemeni tuturor proiectelor europene, a fost însă aceea că și acesta se implementa prin intermediul unor instituții din România. Și astfel a început calvarul.

 

O minune de proiect. Pe hârtie

Plecat de mai mulți ani în străinătate, deși a obținut cetățenia britanică, botoșăneanul nostru și-a păstrat-o și pe cea română și a rămas cu gândul la țara natală. Banii strânși în străinătate a vrut să-i investească în România, așa că a accesat un proiect european prin fostul APDRP, actuala Agenție pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). A cumpărat teren într-o zonă mirifică din Bucovina, în satul Hurghiș din comuna Vama, acolo unde mai exista deja o pensiune. A conceput un proiect și a creat o întreprindere individuală prin intermediul căruia să atragă banii europeni. Și, pe hârtie, a reușit. Din suma menționată, nici mai mult, nici mai puțin de 99.966 de euro trebuia să reprezinte finanțarea UE prin intermediul actualului AFIR. El ar fi trebuit să contribuie deci cu ceva peste 17.600 de euro.

Și-un calvar când ajungi la mâna funcționărimii din România

Fondurile erau într-adevăr europene, dar proiectul se desfășura în România, iar lucrurile s-au mișcat exact ca prin această parte a țării. Contractul cu AFIR Suceava s-a semnat în 2013, însă funcționarii au anulat prima licitație pentru desemnarea constructorului și după o mulțime de alte tergiversări lucrările au început abia în septembrie 2014. Firma care se angajase să execute investiția a turnat fundația, a ridicat primul nivel și a cerut tot mai mulți bani pe motiv că s-au scumpit materialele de construcție. Într-un final s-a rezilitat contractul, în 2015 s-au organizat încă două licitații la care nu s-a mai prezentat însă nimeni exact din același motiv: studiul de fezabilitate pe care căruia s-a făcut proiectul a fost întocmit în 2012, iar după trei ani nu se mai putea încadra nici o firmă în suma alocată.

 

A scos totul la vânzare

Exact astăzi, pe 14 septembrie 2015, lucrările ar fi trebui finalizate, însă acestea au fost sistate de mult. Botoșăneanul a cheltuit circa 65.000 de euro pentru pensiunea de la Vama exclusiv din fonduri proprii, de la AFIR alocându-i-se primii bani abia în luna martie a acestui an, când deja era prea târziu. Pentru a-și scoate măcar o parte din cheltuială a scos terenul cu construcția la vânzare și așteaptă oferte la [email protected] și la 0747/637.307.
”Există și varianta de continuare a lucrărilor prin AFIR. Nu trebuie să mai aibă proiect tehnic, să mai cheltuiască bani pentru avize și autorizații, taie practic doi ani, cât mi-au luat mie, doar pentru hârtii. Între timp și finanțarea UE a crescut de la 85% la 90%”, afirmă botoșăneanul plecat în Regatul Unit al Marii Britanii.

Cinci camere, 2.000 mp de verdeață

Conform proiectului, pensiunea trebuiea să aibă în final parter plus etaj mansardat. Suprafața utilă la parter este de 143 mp, iar la etaj de 121 mp, în timp ce aria construită la sol se întinde pe aproape 200 mp. Suprafața verde trece de 2.000 mp. Potrivit aceluiași proiect, pensiunea trebuie să aibă în final patru camere la etaj, fiecare cu baie proprie, în timp ce la parter ar trebui să se regăsească, printre altele, o recepție, un open space, un spațiu pentru centrală o terasă și o cameră.

Sergiu BĂLĂȘCĂU

[[galerie-foto]]