Daniel Botezatu cu ochii în lacrimi - LUCRURILE neștiute despre elevul perfect: S-a născut la 2.2.2000, orele 22:22

Laudatio pentru elevul Ștefan Bălăucă a fost ținut de profesorul doctor în istorie, Daniel Botezatu, în calitate dublă, de consilier local dar și de profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu.

 

Daniel Botezatu a luat cuvântul și a declarat că este onorat să se afle la acest ceas festiv prilejuit de acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Botoșani pentru doi reprezentanți de seamă ai învățământului botoșănean și ai acestui oraș și ai României.

 

Elevul Ștefan Bălăucă și profesorul Grigore Luisian.

 

Iată lucrurile care au fost dezvăluite de unul dintre cei mai îndrăgiți profesori de la Botoșani despre elevul Ștefan Bălăucă.

 

 

O poveste de… geniu

 

Ștefan Răzvan Bălăucă, un nume cât o poveste de succes, un nume de care botoșănenii tot aud în ultimii câțiva ani. Dar cine este acest tânăr care nici măcar nu a împlinit 18 ani și care va fi, începând de astăzi, cel mai tânăr cetățean de onoare din istoria Botoșanilor și unul dintre primii trei cei mai tineri cetățeni de onoare din România?

 

Născut la Botoșani, la 2.2.2000, orele 22,22, o coincidență astrală pentru un destin strălucitor, ursitoarele i-au hărăzit, pare-se, să fie iubit deopotrivă de cifre și de litere pe care și el, întorcându-le dragostea, să le iubească la fel. A urmat cursurile primare la Școala nr. 10 din Botoșani, după care pașii i s-au îndreptat către Colegiul Național cu numele Poetului nepereche, Mihai Eminescu, unde activează ca profesor de fizică și mama sa, doamna profesoară Cristina Bălăucă. Aici a studiat în cei patru ani de gimnaziu, aici învață și în prezent, când este în clasa a XII-a, la profilul matematică-informatică.

 

La doar 9 luni vorbea bine

 

A fost un copil precoce, arătând evidente semne de genialitate și o atracție aparte, aproape metafizică, pentru cifre și litere. La doar 9 luni vorbea bine, la trei ani deja citea și știa să extragă radicali. Nu e o exagerare, e purul adevăr. Mama lui nu știe mecanismul care îl determina să dea răspunsuri exacte, se pare că făcea niște asocieri mentale care nouă, oamenilor obișnuiți, ne scapă.

Punea întrebări dificile apropiaților din familie și nu se mulțumea cu răspunsuri facile. Și-a petrecut copilăria la Copălău, la bunicii săi materni, bunica o distinsă educatoare trecută de curând la cele veșnice, bunicul învățător.

 

La trei ani știa că pământul este rotund

 

Nu avea un an când număra piticii expuși pe unul din pereții camerei bunicii. Avea doar câțiva anișori când, întrebând-o pe bunica sa de ce apune soarele, iar aceasta răspunzându-i că soarele pleacă să se culce, i-a replicat; bunico, dar tu nu știi că pământul e rotund, că acesta se învârte în jurul soarelui, și că la un moment dat, rotindu-se pământul în jurul axei sale, părți ale acestuia vor vedea, succesiv, lumina?

 

 

L-a uimit și pe Ianțu

 

 

La cinci ani a fost protagonistul emisiunii lui Virgil Ianțu, ”Copiii spun lucruri trăsnite”, emisiune în mare vogă la începutul anilor 2000. L-a uimit și pe acesta cu inteligența sa și cu ușurința cu care extrăgea radicalul din diferitele numere pe care i le spunea, încât la un moment dat moderatorul s-a întors către una dintre asistente, cerându-i să-i mai spună un număr natural pătrat perfect al cărui radical să-l extragă Ștefan.

 

 

În clasele I-IV a participat, anual, la diferite concursuri județene și interjudețene, obținând medalia de aur la Concursul Dimitrie Pompeiu, în clasa a II-a, în anul 2008. Venirea la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” i-a lărgit și mai mult orizonturile, iar rezultatele sunt tot mai bune, mai numeroase și pe specialități dintre cele mai diverse.

 

 

La finalul clasei a VIII-a, ISJ Botoșani l-a desemnat ”Elevul anului” 2014, pentru rezultatele excepționale din cei patru ani de gimnaziu. A fost șef de promoție al Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, tot la finalul clasei a VIII-a, fiind cel desemnat să predea Cheia succesului unui elev de clasa a IX-a.

 

Dau citire doar rezultatelor de la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, pentru că performanțele județene, interjudețene și regionale sunt atât de numeroase încât ne-ar trebui minute bune pentru a le citi. Așadar:

 

-           Clasa a V-a, 2012 – medalie de bronz la Olimpiada națională de matematică

 

-           Clasa a VI-a, 2013 – aur la Olimpiada națională de fizică, argint la Olimpiada națională de matematică

 

-           Clasa a VII-a, 2014 – argint la Olimpiada națională de fizică, mențiune la Concursul național de chimie ”Raluca Rîpan”

 

-           Clasa a VIII-a, 2014 – argint la Olimpiada națională de matematică, mențiune la Olimpiada națională de lingvistică, mențiune la Olimpiada națională de științe pentru juniori (olimpiadă interdisciplinară, fizică, chimie, biologie)

 

-           Clasa a IX-a – Premiul al II-lea și aur la Olimpiada națională de matematică, Premiul III și aur la Olimpiada națională de fizică, Premiul al III-lea la Olimpiada națională de științe pentru juniori

 

-           Clasa a X-a – aur la Olimpiada națională de matematică, argint la Olimpiada națională de fizică, Premiul al II-lea la Olimpiada națională Științele Pământului (olimpiadă interdisciplinară, fizică, chimie, biologie și geografie)

 

-           Clasa a XI-a – Premiul al II-lea și aur la Olimpiada națională de fizică, Premiul I la Olimpiada națională Științele pământului, premiul al II-lea la Olimpiada națională de lingvistică, medalia de argint la Olimpiada națională de matematică.

 

Este demn de remarcat faptul că au fost ani în care Ștefan a concurat și a obținut distincții naționale și la patru olimpiade, performanță rarisimă într-o epocă ultra-specializată!

 

            Nu lipsesc din panoplia impresionantă de premii și medalii distincțiile primite în plan internațional:

 

-           Medalia de argint obținută în 2014, pe meleaguri argentiniene, la  a XI-a ediție a Olimpiadei internaționale de științe pentru juniori

 

-           Medalia de argint obținută în 2015, la Belgrad, cu prilejul Olimpiadei balcanice de matematică – juniori, unde a fost unul dintre concurenții cu vârsta cea mai mică

 

-           Medalia de argint obținută în 2015 în Coreea de Sud, la ediția a XII-a a Olimpiadei internaționale de științe pentru juniori

 

-           Medalia de aur, în 2017, Franța, la a XI-a ediție a Olimpiadei internaționale Științele Pământului

 

-           Medalia de bronz, 2017, Dublin, a XV-a ediție a Olimpiadei internaționale de Lingvistică.

Ultima distincție a primit-o din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Este vorba despre ”Crucea Moldavă”pentru mireni, cea mai înaltă distincție a acestei mitropolii.

 

În prezent, Ștefan se pregătește intens pentru bacalaureat și pentru admiterea la facultate. Dorește ca în viitor să se specializeze pe domeniul fizică-științele naturii și să facă activitate de cercetare. A aplicat deja pentru universități de prestigiu din străinătate, deși visul său și al părinților săi era acela de a studia în România, încă nepregătită pentru studenți de anvergura și perspectivele sale.

 

Citește asiduu pentru un set de teste care să-i permită admiterea la una dintre primele șase cele mai renumite universități din lume, conform tuturor clasificărilor, e vorba de MIT, adică Massachussets Institute of Technology, din Cambridge, SUA.  Părinții săi l-ar dori mai aproape, în Europa, dar nici nu vor să pună piedici aripilor sale deschise.

 

Ar fi multe de spus, nu poți defini geniul într-un număr finit de pagini. Pentru toate cele expuse până acum, pentru altele pe care le-am omis, Ștefan merită cu prisosință titlul care i se acordă astăzi, să menționăm un titlu onorific, neînsoțit de premii materiale. Acum mă adresez ție, Ștefane: a fost o încântare să-ți fiu profesor, să te cunosc și la final îți spun doar ca oriunde vei fi, în următorii ani, să nu uiți de obârșiile tale botoșănene, de faptul că aici sunt copilăria, părinții, sora Maria, profesorii, prietenii și toți cei care ți-au fost alături în anii tăi de ucenicie. Felicitări și aripi deschise: în fața ta e întregul Univers!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store