Medicul a transmis un mesaj în acest sens pe rețelele de socializare.
(Mic) ghid de supravieţuire ce să (nu) faci pe stradă, în casă și în maşină. Atenție, hipotermia e un ucigaj tăcut!, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru pe rețelele de socializare
15 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la Urgențe.
Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor) în toate școlile din România.
1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazine, staţii de benzină, gări.
4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolați în frig.
1. Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.
2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitate fizică minimală.
4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.
1. Mentineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)
2. Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheate sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.
1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.
2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
4. Semne de alarmă. Pacienţii prezintă frisoane, piele rece, palidă, parestezii (amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociate unor respirații superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă. Pacientii se pot răni cu usurință datorită tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizati la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale
5. Prim ajutor. Dacă descoperiţi o persoană cu hipotermie:
a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încalzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;
b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de căldură precum apa fierbinte, duş sau cadă. Datorită deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot apărea fenomenele de şoc.
c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate.