Zeci de familii din Botoşani au ajuns bătaia de joc a autorităţilor locale, după ce au primit repartiţii în scări de blocuri ANL fără gaz şi electricitate. Deşi oamenii nu pot locui acolo, sunt obligaţi să plătească chirie.
La marginea municipiului Botoşani, se află un cartier cu opt scări de bloc ANL. Lucrările la aceste blocuri au fost finalizate în urmă cu aproximativ patru ani, dar nici până astăzi chiriaşii nu s-au mutat dintr-un motiv de-a dreptul halucinant. Nici până în prezent, Primăria Botoşani nu a fost în stare să asigure toate utilităţile, adică gaz şi curent electric.
În schimb, scrie Adevărul, într-un cadru festiv, la care au luat parte şi doi parlamentari PSD, în jur de 40 de familii au primit cheile şi repartiţiile pentru aceste locuinţe, la începutul anului 2021.
Abia după ce au încercat să se mute în noile apartamente chiriaşii şi-au dat seama că nu au cum să locuiască acolo fără utilităţi. Deşi nu se pot muta, Primăria, prin societatea locativă din subordinea Consiliului Local, le cere chirie lunar. De trei luni, nimeni nu a mişcat un deget pentru a-i ajuta pe chiriaşi să se mute sau măcar pentru a racorda blocurile la utilităţi.
Cristian Herţug este un tânăr botoşănean de aproximativ 40 de ani şi acum mai bine de un deceniu a depus o cerere pentru o locuinţă ANL. De atunci şi până la începutul acestui an nu a primit niciun răspuns. După o aşteptare de 11 ani împreună cu soţia, au primit cheile de la un apartament ANL, pe Şoseaua Iaşiului. Totul s-a petrecut într-o atmosferă festivă, la care au participat 40 de familii, Cosmin Andrei, primarul oraşului, dar şi doi parlamentari PSD.
Pentru familia Herţug, bucuria primirii cheilor şi a repartiţiei a fost de scurtă durată. Oamenii şi-au dat seama că au primit un apartament cu două camere în care nu pot locui. Nu avea curent electric, şi nici gaz.
„De 11 ani aştept să primesc o locuinţă ANL. Acum trei luni-trei luni jumătate am primit cheile, dar locuinţa nu are gaz şi lumină, ci doar apă. Practic nu se poate locui aici fără apă caldă, căldură şi lumină”,
spune Cristian Herţug.
În situaţia sa se află şi celelalte 39 de familii. Oricum, nici măcar rampe de gunoi nu există în faţa blocurilor, astfel că nu ar avea unde duce deşeurile menajere.
Culmea, deşi nu au posibilitatea de a locui efectiv în acele apartamente, botoşănenii repartizaţi la ANL-urile de pe Şoseaua Iaşiului trebuie să-şi plătească chiria. Locuinţele au fost predate la Locativa, societatea de stat subordonată Consiliului Local, care gestionează fondul locativ, iar chiriaşii au încheiat deja contracte.
„Am plătit, fără să locuim aici. Intrăm deja pe-a treia lună de plată. Cazul meu este mai fericit, nu plătesc aşa de mult, dar sunt familii care plătesc şi 400-450 de lei pe lună”,
spune Cristian Herţug.
Chiriaşii au apelat la Locativa, de unde au fost trimişi la Primărie, cei care le-au dat cheile înainte ca utilităţile să fie asigurate. De la Primărie sunt redirecţionaţi înapoi către Locativa, cea care gestionează fondul locativ, încheie sursa citată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: