Cum se vând pe ”dark web” documentele pentru fentat carantina, ce riscă botoșănenii prinși cu acte medicale false

Tot mai mulți români care vor să scape de carantină la întoarcerea în țară aleg să riște și să arate autorităților documente false ce atestă fie că s-au vaccinat, fie că au trecut prin boală.

 

Totuși, nu puține au fost cazurile în care autoritățile și-au dat seama, iar acum riscă amenzi sau chiar închisoare.

 

Iar fenomenul se întâmplă deja la nivel global.

 

 

Piața neagră ”dark web”

 

În luna iulie, autoritățile din Italia transmiteau că au preluat controlul a zece canale de mesagerie criptată de pe Telegram, toate conectate la piața neagră de pe dark web, prin care oamenii își puteau cumpără certificate false de vaccinare contra COVID-19.

 

Prețul era între 100 și 150 de euro, potrivit euronews.ro.

 

 

Tineri din Botoșani cercetați după cazul de pe Aeroportul Iași

 

Mai mulți botoșăneni care venea din Anglia au prezentat acte medicale false. S-a întâmplat săptămâna trecută, pe Aeroportul din Iași.

 

În urma verificărilor au fost depistați  tineri cu  vârste cuprinse între  25 şi 40 de ani, domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Vaslui, care au prezentat adeverințe ce purtau însemnele autorităților engleze, din care rezultă că au avut și s-au vindecat de SARS CoV-2, documente ce s-au dovedit a fi false, susțin polițiștii de frontieră. 

 

Cu privire la cele constatate, persoanele în cauză au declarat că au procurat documentele prezentate prin intermediul unor persoane, ale căror date nu le cunosc, plătind fiecare suma de 30 de lire, cu scopul de a nu  fi luată faţă de ei măsura carantinării când revin în România din Marea Britanie.

 

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

 

 

Ce riscă cei care încearcă să fenteze carantina

 

Cei care recurg la astfel de metode ar trebui să știe că riscă dosar penal, amendă și până la trei ani de închisoare.

 

Tatiana Berlinschi, sef al Centrului de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, a explicat pentru ziare.com la ce se încadrează aceste fapte și care sunt consecințele.

 

”Dacă vii cu documente false sau declari în fals, riști falsul în declarații sau uzul de fals. Măsurile sanitare sunt luate de DSP, iar poliția de frontieră sprijină efectuarea triajului epidemiologic. DSP-ul verifică din ce zonă vii, dacă documentele pe care le prezinți la control te scutesc sau nu de carantină. Îți asumi o responsabilitate în privința a ceea ce declari sau prezinți. Falsul în declarații se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani, sau cu amendă, iar uzul de fals de la 3 luni de închisoare până la 3 ani dacă se produc și consecințe juridice. Important este ca oamenii să fie responsabili”,

Tatiana Berlinschi, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store