Cum a ajuns Valeriu Iftime să câștige președinția Consiliului Județean în condițiile în care PNL, partidul pe care îl conduce la Botoșani, mai avea doar aproximativ un sfert din numărul de primari ai PSD-ului?
Botoșăneanul a analizat în amănunt rezultatele și a încercat să ofere câteva răspunsuri.
Dincolo de acestea, o altă explicație ar putea fi și aceea că proprietarul FC Botoșani a refuzat să îmbrace haina de politician.
Și uneori a fost de o sinceritate dezarmantă.
La emisiunile ”Botoșăneanul TV” la care a fost invitat în precampania și campania electorală, omul de afaceri a recunoscut că s-a simțit jenat când s-a deplasat în piață.
Valeriu Iftime, viitor președinte al CJ Botoșani
„Am fost în piață de exemplu, și am văzut niște oameni și aveam niște tricouri cu «mândru că sunt moldovean», eu cu doi colegi de ai mei și nu am ieșit cu însemnele de partid, pur și simplu am ieșit așa ca un om privat pentru că și asta cumva dă prost, adică nu ai fost Iftime 20 de ani în piață și acum îți arde ție a vedea piața?! Dar în noua mea poziție de candidat aici, aș vrea să văd niște informații. Nu am fost, nu am fost și nu știam cât costă pâinea, se ocupă soția, asta este, ce să spun”
A avut și parte de întâlniri destul de dure, în care botoșănenii au fost cât se poate de direcți și nu l-am menajat
Valeriu Iftime, viitor președinte al CJ Botoșani
”Mă întreabă unul: «Ce cauți domnule aici?» Îi zic: «domnule, matale mă știi?» Zice «da». Păi ce caut eu aici în fața dumneavoastră? Vă dați seama că e prima zi după Paște, ar trebui să stau și eu acasă, îmi văd de nepoți. El zice: «Păi și eu mă întreb»”.
A dezvăluit că, pe de o parte se simțea incomod să viziteze piața în scop electoral, dar pe de altă parte și-a dorit să vadă cu propriii ochi realitatea.
De care până atunci nu se lovise fiindcă nu se ocupa el cu aprovizionarea casei.
Valeriu Iftime, viitor președinte al CJ Botoșani
”Am fost într-o piață la sat. Eu nu pot să cred, adică ies nervos numai când aud de un primar din ăsta. Nu spun la ce primar, că nu era de la noi și o să spună că dau în ei. Nu era liberal. Vreau să vă spun că în piața aia era ca în anul 1960 sau 1840, deci pe o tarabă de tablă, oamenii au pus acolo o bucățică de celofan cu o bucată de brânză. Să nu ai tu niște apă să te speli pe mâini!? Să nu ai tu niște chestii de organizare!? Adică nu poți, este o bătaie de joc totală. O lipsă de interes, sigur că sunt Kaufland-urile, magazinele mari, supermarketurile, dar nu poți ca la țară, cine are de vândut 10 ouă, 5 găini, să nu le dai niște condiții de minimă igienă”.
Președintele grupului ”Elsaco” susține că doar discutând cât mai mult cu oamenii de rând, mergând la locurile lor de muncă, le poți cunoaște problemele.
Și-a reamintit că, ani buni, deși avea deja sute de angajați, ”știam toți muncitorii pe șantiere, cum mănâncă, unde stau, unde dorm”.
VEZI Discuția pe această temă în materialul video de mai jos, de la minutul 7:00