Cum îți modernizezi casa de vacanță

Casa de vacanță este o oportunitate. Amplasată mereu în zone liniștite, eventual cât mai retrase, este locul perfect pentru relaxare și pentru a fugi de agitația urbană. Confortul casei de vacanță depinde, în cea mai mare măsură, de utilitățile disponibile în zona în care este amplasată, și deseori nu poate fi folosită decât în sezonul cald. Dar, dacă este modernizată astfel încât să fie bine integrată în mediul respectiv, aceasta poate deveni un loc perfect de relaxare indiferent de anotimp.

 

Folosește ceea ce ai  

 

În zonele rurale, dar și în cele periurbane mai retrase lipsește accesul la gaze, ceea ce face ca încălzirea casei și obținerea apei calde să fie o problemă. Există însă rețea electrică, iar conectarea este posibilă indiferent de loc. În aceste condiții, utilizarea curentului electric pentru a produce apă caldă, rapid, de fiecare dată când ai nevoie, și pentru a încălzi casa de vacanță în anotimpul rece este cea mai eficientă soluție.

 

Noile generații de centrale electrice sunt extrem de eficiente în ceea ce privește consumul și randamentul, se montează ușor, sunt sigure și foarte fiabile. O centrală electrică elimină necesitatea de a folosi lemn sau cărbune pentru încălzire și toate complicațiile pe care acestea le aduc (dificultate în utilizare, randament scăzut și poluare). O centrală electrică transformă casa de vacanță într-o casă verde. Așadar, alege o centrala electrica pentru casa ta.


Integrează casa în mediu

 

Ca principiu poate părea complicat, dar modernizarea casei de vacanță trebuie să urmărească integrarea cât mai eficientă a acesteia în mediu.

 

Dacă ai ales ca sursă de producere a apei calde și a căldurii o centrală electrică - una dintre cel mai puțin poluante variante posibile -, poți face un pas mai departe și să adaugi un panou solar. În zilele de vară apa caldă va fi gratuită, iar centrala electrică va fi folosită după apus, când este înnorat, în sezonul toamnă-iarnă sau doar pentru încălzire.

 

Instalează un sistem de colectare și filtrare a apei uzate. O fosă septică susține un mediu curat în jurul casei, previne mirosurile neplăcute și crește substanțial valoarea casei.

 

Izolează casa pentru a avea o temperatură confortabilă în interior și vara, și iarna. Nu este foarte complicat de făcut asta, iar eventualele costuri se amortizează rapid prin sporirea eficienței energetice a casei, care se traduce prin scăderea consumului pentru încălzire și răcoare vara.


Amenajează simplu

 

Casa de vacanță impune alte strategii de amenajare decât locuința principală. Totul trebuie redus la strictul necesar, fără investiții foarte costisitoare. Modernizarea casei de vacanță înseamnă ca aceasta să ofere toate condițiile, dar pentru perioade scurte de timp. Nu ai nevoie de un sistem complex pentru bucătărie, o plită și un cuptor, eventual electrice, ca să scapi de complicațiile buteliilor de gaz, și un frigider de capacitate medie sunt tot ceea ce îți trebuie pentru a prepara și păstra mâncarea.

 

În casă, pune accent pe spațiile de odihnă. Ia în calcul canapele extensibile, paturi pliante și investește în lenjerie ușor de întreținut, pături și saltele calitative. Acestea sunt cele mai importante.

 

Zona exterioară

 

O casă de vacanță înseamnă spațiu verde în jur, iar una dintre plăcerile pe care le aduce sunt tocmai curtea și grădina din jurul acesteia. Pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber, zona exterioară merită amenajată și întreținută.

 

Este mult mai simplu decât pare. Iată câteva idei simple și ușor de pus în practică:

 

●    Renunță la ideea de a folos gazon, care este foarte dificil de întreținut, dar lasă iarba să cucerească curtea și tunde-o frecvent. Este infinit mai rezistentă decât gazonul și la fel de plăcută.
●    Amenajează alei cu dale de piatră.
●    Plantează flori perene și gard viu, dar și pomi fructiferi din soiurile perfect adaptate zonei, pentru că au nevoie de o minimă îngrijire.  
●    Amenajează o „sufragerie în aer liber” cu mobilier de grădină, umbrele sau, dacă există spațiul necesar, cu un cort de grădină.
●    Folosește sisteme de iluminat cu energie solară, pentru că se montează foarte simplu și oferă o atmosferă de poveste în serile de vară.
●    Poți lua în calcul inclusiv o bucătărie de vară sau o zonă pentru grătar.

 

Nu ezita să amenajezi podul casei. Fiind vorba despre o casă de vacanță, această zonă poate fi folosită ocazional, în funcție de nevoi, dar păstrează casa cât mai simplă și cât mai integrată în natură pentru a profita din plin de beneficiile acesteia și pentru a petrece timp de calitate în compania familiei și a prietenilor.

 

Sursa foto: Shutterstock.com