Elevii din Botoșani care abia reușesc să obțină note de 2, 3 sau 4 la Evaluarea Națională sunt admiși în licee, însă cei patru ani de învățământ nu sunt de ajuns pentru a recupera ceea ce nu au reușit să acumuleze în anii de școală primară și gimnaziu.
Consecința dezastrului se regăsește în statisticile de peste patru ani, și anume licee în care nici un elev nu ia bacalaureatul. Unele unități, ceva mai ”norocoase”, au un absolvent, cel mult doi sau trei care ating nota de promovare la bac.
După sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului din acest an, trei licee din județul Botoșani s-au aflat în coada clasamentului. Este vorba despre Liceul Tehnologic Coțușca – 1 elev a luat bacalaureatul, Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” Botoșani – cu un singur elev care va obține diploma de bacalaureat, în timp ce la Liceul Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani nici un elev nu a luat bacalaureatul.
Se pare că situația de peste 4 ani, la bacalaureat, nu va fi prea diferită de cea din 2019, dacă analizăm notele de admitere la liceu în unitățile cu rezultate foarte slabe în acest an.
Astfel, la Liceul Tehnologic Coțușca au fost disponibile 28 de locuri la specializarea Protecția mediului, fiind ocupate doar 21. Cea mai mare medie este 7,70, ultimul elev fiind admis cu media 2,60 (1,61 nota obținută la Evaluarea Națională).
Liceul ”Petru Rareș” Botoșani are două specializări: Mecanică (56 de locuri ocupate din 56 disponibile) și Protecția Mediului (28 de locuri ocupate din 28). La prima specializare, elevii repartizați au medii între 5,88 (prima medie) și 3,97 (ultima medie). La cea de-a doua specializare, prima medie este 6,13, ultima 4,09.
La Liceul Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani, unde nici un elev nu a reșut să promoveze bacalaureatul în acest an, sunt disponibile 28 de locuri, toate ocupate. Prima medie, la specializarea Protecția Mediului, este 6,76, în timp ce ultimul elev admis are media 4,49.
Situația este gravă și la Liceul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești, unde au fost admiși după Evaluarea Națională 20 de elevi (pe 28 de locuri disponibile), ultima medie fiind 2,34, (1,20 la Evaluarea Națională).
Profesorii din liceele botoșănene cu rezultate dezastruoase la bacalaureat nu vor sta liniștiți în anul care urmează. Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a anunțat că are de gând să ia “măsuri mai severe”.
“Rezultatele acestea reprezintă și consecința intrării lor la liceu cu note de 2, de 3 și de 4. Aici ajungem, din păcate. Ei nu mai pot recupera decalajele și rezultatele se văd în nepromovarea de la examenul de bacalaureat”, a declarat Ecaterina Andronescu.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: