Credința în era COVID-19: Ierarhul botoșănean care a deschis ușile mănăstirii pentru zeci de persoane din diaspora

În lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, Biserica Ortodoxă Română pune la dispoziția autorităților spațiile de cazare din mănăstiri pentru adăpostul persoanelor aflate în carantină.

 

Mănăstirea Neamț a fost printre primele care au ieșit în întâmpinarea celor veniți din diaspora. Aproximativ 40 de persoane se află în prezent în carantină la Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al așezământului.

 

Marea majoritate sunt din Italia, a precizat părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

 

„Au fost aduși direct de la Vama Nădlac sau de la Oradea și sunt cazați câte unul sau doi la Centrul Sfântul Paisie. Avem aproape 40 de persoane. Au fost mai mulți, dar i-au redirecționat în alte părți”, a declarat Arhim. Benedict Sauciuc pentru Radio Trinitas.

 

Centrul mănăstirii are în dotare 52 de camere. Persoanele cazate primesc acolo hrană și asistență medicală, relatează Basilica.ro. Biserica este implicată în lupta cu noul virus pe mai multe planuri. Atât prin spații de cazare, alimente, voluntari care vin în sprijinul autorităților, cât și prin rugăciune.

 

În prezent, sub patronajul Bisericii funcţionează 40 de unităţi medicale şi farmaceutice. Biserica Ortodoxă este, la ora actuală, cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuţiei în lucrarea socială.

 

 

Cine este Arhimandritul Benedict Sauciuc

 

Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, s-a născut la 3 noiembrie 1962, în localitatea Copălău, județul Botoșani, din părinții Ioan și Elvira, fiind al optulea din cei unsprezece copii ai lor. În satul natal a absolvit primele zece clase, după care a urmat Școala Profesională Electrocontact Botoșani (1979 - 1981).

 

În 1982 a intrat ca frate in obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost tuns în monahism la 3 aprilie 1984, schimbându-i-se numele din Dumitru în Benedict.

 

În 1988 a fost hirotonit ierodiacon în comuna Mileanca, județul Botoșani, și tot în acel an, în 7 noiembrie 1988, este hirotonit ieromonah la Mănăstirea Neamț.

 

 

Între anii 1988 - 1993 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, iar între anii 1993 - 1997 Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, fiind declarat licențiat în urma susținerii, la Catedra de Istorie Bisericească Universală, a tezei: "Istoricul monahismului athonit".

 

Pe 5 noiembrie 1997, I.P.S. Mitropolit Daniel l-a hirotesit și instalat stareț, în prezenta tuturor stareților și egumenilor mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

 

Sub păstorirea arhim. Benedict Sauciuc s-a deschis Centrul Social Cultural "Sfântul Paisie" de la Neamţ.

 

După 1997 au fost ridicate din temelii, renovate sau restaurate o serie de edificii ale mănăstirii, precum şi Biserica "Sfântul Ioan Evanghelistul" din cimitirul aşezării monahale.

 

Arhim. Benedict Sauciuc a scris un istoric al Mănăstirii Neamţ şi s-a preocupat de recuperarea proprietăţilor mănăstireşti, răpite în anii comunismului. Despre această reparaţie materială şi morală a scris în lucrarea sa intitulată "Evoluţia proprietăţilor imobiliare ale Mănăstirii Neamţ".

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store