Crăciunul bucuriei la Filarmonică, de la revelația Ozana la Ana Maria, soprana care a cântat din două suflete și până la naiul de 6.000 de ani al lui Voiculeț – VIDEO & GALERIE FOTO

Filarmonica ”George Enescu” a încheiat apoteotic un an de neuitat în care a adus la Botoșani câțiva dintre cei mai mari muzicieni ai României. Joi și vineri, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină la cele două concerte de Crăciun organizate de instituția municipalității botoșănene. 

 

Revelația Ozana 


Așa cum a obișnuit publicul încă de la debutul celei de-a 70 – a stagiuni și de această dată în fața celor peste 1.400 de spectatori, câți au fost în cele două seri, au venit artiști de seamă ai țării. 


Revelația celor două zile, cel puțin pentru botoșănenii care o cunosc mai mult din emisiunile de mondenități, a fost fără îndoială Ozana Barabancea. 


După apariții în musicaluri și înființarea ”Lumini Sonore Orchestra”, compusă exclusiv din femei, la Botoșani a părut că dă frâu liber imensului său talent. 


Nu doar că a dirijat timp de două ore Orchestra Simfonică botoșăneană, ci a și interpretat într-un stil inconfundabil o paletă largă de melodii, de la unele scrise de ea sau pentru ea, cu înclinație religioasă, ”Maică Sfântă” de exemplu la nemuritoarea ”De-ai fi tu (Salcia)”, pentru a încheia cu piese americane specifice sărbătorilor de iarnă. 


A mărturisit că propunerea de a conduce practic show-ul Filarmonicii de Crăciun a venit într-o perioadă nu tocmai fericită pentru ea. 


”Nu aduce anul ce aduce ceasul. Într-un moment în care eram foarte tristă a sunat telefonul, că așa se întâmplă, și îți spune: «Ozana, vrei să vii să cânți și să dirijezi la concertul extraordinar de la Botoșani?» Și ce credeți că am zis?”, 


Ozana Barabancea, dirijor. 


Iar publicul i-a răspuns în cor: daaaa. ”Răspuns corect” a fost replica Ozanei Barabancea.

 

Nicolae și naiul vechi de 6.000 de ani


La cinci săptămâni după ce au avut ocazia să îl asculte live pe Gheorghe Zamfir, botoșănenii care au umplut până la refuz sala de la ”Sindicate” l-au putut vedea pe Nicolae Voiculeț. 


Întors de la un concert în Marea Britanie, artistul a fermecat publicul cu naiul său magic în acordurile melodiilor ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”. Și l-a emoționat cu doina ”Sus pe culmea dealului”, cântată în memoria timișorenilor care în urmă cu 33 de ani începuseră deja să își dea viața pentru libertate. 


A explicat asistenței și motivul pentru care naiul este unic. 


”Rămâne la fel de vertical. Maestrul Fănică Luca îi spunea maestrului meu, Gheorghe Zamfir, să sufle în sus pentru că naiul este singurul instrument din istoria de 6.000 de ani a instrumentelor, întâlnit în toate culturile lumii, care are sunetul vertical, sper cer, adică spre Dumnezeu”, 


Nicolae Voiculeț, naist. 


A caracterizat drept ”minunată” orchestra de la Botoșani și nu și-a ascuns nici el mirarea față de prestația Ozanei Barabancea, ”o minunată dirijoare pe care am descoperit-o și eu tot acum și o felicit. Este o mare bucurie să cântăm la o orchestră, eu la nai și ea să mă dirijeze”. 

 

Ana Maria, soprona care a cântat din două suflete 


Au fost două seri de neuitat pentru spectatori, dar și cu siguranță și pentru Ana Maria Donose, soprană a Operei Naționale Române din Iași. Aceasta întrucât peste trei luni urmează să nască, iar concertele de Crăciun de la Botoșani ar putea fi ultimele înainte de intrarea în concediul prenatal. Astfel că a cântat ca din... două suflete, purtând sutele de botoșăneni din sală mai ales pe tărâmuri americane. 

 

SUA, România, Botoșani 


De altfel, întreg concertul a fost unul cu influențe de peste oceanul Atlantic. Și nu putea fi altfel când de-a lungul celor peste două ore de spectacole zilnice s-au cântat melodii precum: ”Have yourself a merry little Christmas”, ”Joy to the world”, ” Deck the halls”, ”Silent night”, ”Jingle bells”. 


Pentru ca cei patru tineri de la grupul de muzică clasică ”DimmaS” să fie responsabili cu amprenta românească a spectacolelor. Au început cu piesa ”An de an”, închinată tocmai Sărbătorii Nașterii Domnului și au continuat cu o melodie – rugăciune pentru curățirea sufletelor. 


Și pentru că cele două concerte au avut loc la Botoșani, conducerea Filarmonicii și-a onorat promisiunea și adus-o în fața spectatorilor pe Andra Grădinariu, liceana despre care inclusiv cunoscutul critic muzical Andrei Partoș spunea că merita să întoarcă cel puțin un scaun la ”Vocea României”. În schimb, interpretând un cântec american de Crăciun, a țintuit în scaune sutele de oameni veniți la concertele de la Botoșani. 


Nu înainte însă ca publicul să fi fost colindat de un grup de copii, colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, urcați pe scenă alături de interpreta de muzică populară Ștefania Puiu înaintea debutului concertului propriu-zis.

 

Când toată lumea cântă ”O ce veste minunată!”


La final, cu publicul aplaudând în picioare, pe scenă au intrat toți artiștii. Ocazie cu care managerul Filarmonicii a transmis un mesaj. 


”Dragii mei, se apropie timpul colindelor și momentul de vestit nașterea pruncului sfânt, Iisus. Astfel vom fi cu toții mai luminoși la suflet și cu dragoste creștină vă doresc un an mai bun, noroc în toate și să primiți în dar numai bucurii. Mulțumesc colegilor mei, oameni minunați, pentru concertele reușite împreună. Vă doresc un Crăciun cu pace, cu iubire și cu armonie. La mulți ani”, 


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu”


După care cu toții au interpretat ”O ce veste minunată!”, unii spectatori începând să cânte alături de artiști. 


Impresarul artistic Liviu Sorinel a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Botoșani pentru sprijinul acordat instituției și a anunțat melomanii și nu numai: ”pregătiți-vă pentru concertul de noul an 2023, fiți pe fază pe 13 și 14 ianuarie”. 

 

Casa sărbătorilor


Până la concertul de Anul Nou, trebuie însă spus ca la cele de Crăciun, Casa de Cultură a Sindicatelor a lăsat deoparte aerul anilor '80, în care a fost construită, pentru o atmosferă de sărbători. 


Începută de pe esplanadă, unde spectatorii au pășit pe un covor roșu mărginit de stâlpi luminoși, a continuat pe hol, acolo unde, între un ecran cu dimensiuni generoase și piese specifice Crăciunului cântate la pian, a avut loc o prezentare de pălării create de Carmen Isac. 


Toate acestea în timp ce sala a devenit un loc de poveste cu o mulțime de brazi pe laturi și cu o scenă ”străjuită” de tot felul de figurine de basm, de la Moș Crăciun la spiriduși. Totul în jocuri de lumini proprii sărbătorilor.