Crăciun de poveste în lipovenime: Suntem o pată de culoare / Sărbătorile acestea ne-au strâns poate mai mult ca altădatăGALERIE FOTO

Comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani, păstrătoarea calendarului iulian, sărbătorește Nașterea Domnului pe data de 7 ianuarie.

 

Rușii staroveri – sau lipovenii, așa cum îi cunoaștem astăzi – sunt creştin-ortodocși de rit vechi. Și cel mai bine știu lipovenii să se adune împreună, mai ales la ceas de sărbătoare.

 

Mai ales de Crăciun, o sărbătoare specială pentru comunitatea lipovenilor botoșăneni, care se pregătesc în fiecare an pentru a întâmpina cum se cuvine Nașterea Domnului. Ajunul cu post negru, mersul la biserică sau colindatul sunt momente pline de semnificații. ”Hristos Rajdaetsa” – ”Cristos se naște”, rostesc pruncii și buneii deopotrivă. Gospodari desăvârșiți, grădinari prin excelență, dar mai ales oameni primitori. Așa sunt lipovenii și este de ajuns să le treci pragul, nu doar de sărbători, pentru a te convinge de asta.

 

 

 

 

”Copiii noștri au crescut, au evoluat și își impun personalitatea”

 

În mod tradițional, sărbătorile de Crăciun la rușii lipoveni debutează cu participarea la slujba de Vecernie, ele continuă cu participarea la Sfânta Liturghie, după care credincioșii se reunesc în jurul mesei cu familia, prietenii. A doua zi de Crăciun se întorc vizitele și membrii etniei participă la evenimente organizate de comunitate.

 

Astfel că, după rugăciune și masa în familie, pe 8 ianuarie, lipovenii s-au adunat laolaltă, la Centrul cultural „Corneliu Finaşcu”, pentru a împărtăși bucuria Nașterii Domnului alături de întreaga comunitate. Cântece, dansuri, scenete, poezii, toate au culminat, așa cum era de așteptat, cu venirea lui Moș Crăciun.

 

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, este cel care de câțiva ani se preocupă ca membrii comunității să rămână împreună, copii, părinţi şi bunici.

 

”Ne aflăm în cea de a doua zi de Crăciun, când întreaga comunitate atât cei mici, cât și cei mari, ne strângem la sediul comunității noastre, unde într-o atmosferă de mare bucurie copiii comunității noastre, dar nu numai, pregătesc un spectacol de Crăciun, spectacol pe care noi îl prezentăm în mod tradițional în fiecare an. Copiii noștri au crescut, au evoluat și își impun personalitatea, ideile, și reușim de fiecare dată să oferim publicului nostru, etnicilor noștri, dar nu numai, momente deosebit de frumoase”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani

 

Nu au lipsit nici oaspeții, fie dintre membrii celorlalte etnii, fie reprezentanți ai administrației județene sau șefi de instituții. Astfel, s-au aflat în sală, duminică, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, deputatul Alexandra Huțu, Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii ”Mihai Eminescu”, un reprezentant din partea comunității evreilor, precum și alți prieteni ai comunității. 

 

 

 

 

Sărbătorile din acest an au stat, ca de fiecare dată, sub semnul tradițiilor, dar fără a uita vreo clipă contextul național și internațional în care ne aflăm.  

 

”Anul acesta a fost unul deosebit pentru noi, rușii lipoveni, din foarte multe puncte de vedere. S-au întâmplat foarte multe lucruri frumoase în comunitatea noastră, atât pentru cei tineri cât și pentru cei mari. Încercăm, atunci când avem ocazia, să ne bucurăm unii de alții prin diferite momente pe care le pregătim cu foarte mare atenție.

Comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani, dincolo de faptul că este preocupată de păstrarea valorilor identitate, se pune la dispoziția întregii comunități botoșănene prin tezaurul pe care îl avem, de cultură și tradiție, încercând în acest fel să contribuim la dezvoltarea din punct de vedere cultural a orașului nostru”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani

 

 

 

 

 

”Încercăm să devenim, dacă nu suntem deja, un model de conviețuire etnică”

 

Ruşii lipoveni înseamnă în primul rând credinţă. Dar, mai presus de toate, sunt oamenii care duc mai departe tradiţia. Se mândresc lipovenii cu dansurile, cu cântecele deosebite. Costumele cu elemente unice, cu brâul în diferite culori, de la roșu la verde sau maro, baticul femeilor sau cosițele împletite și prinse cu panglică de mătase în cazul fetelor nemăritate, sunt doar câteva elemente care definesc frumusețea lipovenilor.

 

Au trecut împreună prin pandemie. Însă au știut să fie alături și de cei aflați în mare nevoie, odată cu venirea refugiaților ucraineni. Și-au pus la dispoziție casele, au tradus, au sărit în ajutor cu tot ce a fost nevoie. Nu au uitat nicio clipă că odată, în istoria strămoșilor lor, și lipovenii au plecat în pribegie chiar din țara lor.

 

”Suntem o pată de culoare, dar alături de celelalte minorități – evrei, armeni, ucraineni, comunitatea romă – încercăm să devenim, dacă nu suntem deja, un model de conviețuire etnică și de bună colaborare. Sărbătorile acestea ne-au strâns poate mai mult ca altădată, fiind și după o perioadă de pandemie, dar vin după diferite întâmplări care s-au petrecut atât în lume, dar și în România, unele care ne-au întristat, dar suntem datori atât în fața înaintașilor noștri, cât și în fața istoriei, a tinerei generații de care ne îngrijim să o pregătim să preia pe viitor frâiele într-un mod sănătos. Suntem cu toții mobilizați într-o acțiune continuă de însușire, de dezvoltare și de împărtășire cu toată lumea a valorilor noastre identitate”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani

 

Gândurile bune, la ceas de sărbătoare, se îndreaptă către toți colaboratorii, dar și către cei aflați în nevoie.

 

”Mulțumim bunului Dumnezeu, mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături, care ne sprijină de fiecare dată, atât președintele nostru, domnul deputat Silviu Feodor, cât și reprezentanții instituțiilor botoșănene cu care colaborăm de o bucată bună de vreme și cu care avem relații extraordinar de frumoase, relații care în cele din urmă duc la rezultate extraordinar de frumoase atât pentru noi, cât și pentru toți botoșănenii. Să dea bunul Dumnezeu sănătate, liniște, prosperitate tuturor botoșănenilor, tuturor românilor, tuturor minorităților și în această atmosferă de familie mare să ne regăsim de fiecare dată și să ne bucurăm unii de alții”,

Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani

 

 

 

 

În prezent, comunitatea rușilor lipoveni numără 1.200 de membri, o statistică aproape exactă...

 

”...având în vedere discuțiile pe care le-am avut cu preotul nostru paroh, Vladimir Condratov, cel care trece pragul fiecărei familii”.

 

Rușii lipoveni sunt concentrați în municipiul Botoșani, întrucât nu există altă parohie de rit vechi în județul Botoșani.