Coşmarul botoșănenilor din satul chinuit de sete: Bem apă din şanţuri de 30 de ani - FOTOGALERIE

Într-un sat din judeţul Botoşani, peste 100 de familii trăiesc de mai bine de 30 de ani fără nicio sursă de apă.

 

Apă de ploaie, din şanţuri sau zăpadă topită

 

Sunt nevoiţi, în disperare de cauză, să bea apă de ploaie, din şanţuri sau zăpadă topită. Cei mai norocoşi au căruţe şi aduc lichidul vital din satul vecin.

 

Cerchejeni, judeţul Botoşani. Un cătun cu aproape 300 de suflete, aflat la numai 10 kilometri de cel mai mare iaz din zona Moldovei şi mai puţin de 30 de kilometri de râul Prut. Şi totuşi, oamenii trăiesc acolo fără apă potabilă – de fapt, fără orice fel d e apă - de mai bine de 30 de ani.  Deşi situaţia este gravă, autorităţile din Botoşani ridică din umeri. Spun că n-au soluţii. În aceste condiţii, la Cerchejeni sătenii mărturisesc că se tem mai puţin de o bombă atomică decât de un incendiu, care, în lipsă de apă le-ar mistui tot satul.

 

 

Ardem ca şoarecii

 

Există oameni la Cerchejeni care mărturisesc că nu au făcut niciodată o baie cum scrie la carte, iar unii nu ştiu decât gustul apei de ploaie. 

 

„Apa înseamnă viaţă. Noi nu avem viaţă. Aici dacă dacă ia foc o căpiţă, ardem ca şoarecii. Bem apă din şanţuri de 30 de ani. Şi cică noi suntem în UE... Africa suntem noi, nu UE”,

 

spune săteanul Miron Petru.

 

În Cerchejeni, nu există picătură de apă. Nici în gospodării, nici la şcoală, nicăieri. Toate fântânile săpate în timp au secat încet-încet, în ultimii 40-50 de ani. Specialiştii spun că stratul freatic era format în urma infiltrării apei de ploaie, iar seceta tot mai pronunţată a dus la dispariţia acestuia.

 

Proiect depus de primărie

 

Cel mai grav este că nicio şcoală nu are apă potabilă. Evident, şcoala din Cerchejeni, nu are apă deloc. Primăria cară la Cerchejeni, de cinci ani, apă cu cisternele pentru a-i ajuta pe localnici, dar mai ales pentru a alimenta şcoala. Reprezentanţii Primăriei spun că au depus un proiect la CNI pentru a continua săpăturile după apă dar deocamdată nu le-a finanţat nimeni proiectul, scrie Adevărul.

 

 

De asemenea, compania publică de furnizare a apei potabile, existentă la nivel de judeţ, a transmis că nu are fonduri pentru a extinde reţeaua de alimentare şi la Cerchejeni. De altfel, societatea este într-o situaţie financiară foarte dificiă, având datorii restante uriaşe.

 

Click AICI pentru articol integral

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store