Copiii speciali ai Botoșanilor sărbătoriți cu tort, baloane și jucării din pluș – GALERIE FOTO

Anual la Botoșani se nasc în jur de 200 – 250 de copii, înainte de termen. Sunt prematurii, bebelușii care pășesc în viață cu puține șanse de supraviețuire.

 

Tocmai pentru a fi conștientizate riscurile la care se supun atât mamele acestor copii cât și ei deopotrivă, Secția de Obstetrică și Ginecologie Botoșani, în colaborare cu Asociația Salvați Copiii au marcat penru a doua oară consecutiv, Ziua Mondială a Prematurității.

 

Evenimentul a avut loc la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati Botoșani fiind invitate să participe câteva mame care au născut copii prematuri în ultimii ani, o clasă de elevi de la Școala Gimnazială nr. 11, voluntară la Asociația Salvați Copiii dar și cadre medicale.

 

Toți copiii au primit baloane mov - culoarea prematurității, tort și câte o jucărie de pluș. Copiii prematuri au purtat câte un body pe care era inscripționat mesajul: ”Mândru prematur, 17 noiembrie, Ziua internațională a prematurității”. În cadrul evenimentului a fost prezentată o expoziție de fotografii cu copii născuți prematur.  

 

”Vreau să vorbească pozele despre acești copii. La nivel mondial, prematuritatea este în creștere. Astfel, la fiecare 10 minute, 250 de copii se nasc prematur. 15 milioane de copii în 2015 la nivel global”,

Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog

 

 

La nivel local, Carmen Zaboloteanu afirmă că rata nașterilor premature din ultimii 3 ani este constantă, de aproximativ 10%.

 

”Ceea ce a crescut, dintre acești copii, este rata celor cu vârste mai mici de sarcină. Spunem că un copil este prematur dacă se naște sub 37 de săptămâni. Avem copii acum și la 24-26 săptămâni de gestație, asta înseamnă că prematuritatea este extremă. Este vârsta la care șansele de supraviețuire sunt 10%. Vorbesc de 25 de săptămâni”,

Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog

 

Potrivit medicului neonatolog de la Maternitatea Botoșani, cauzele nașterilor premature sunt multiple și cauzate de factori diverși.

 

„Un copil prematur poate să cântărească 600 de grame cum a fost la noi cel mai mic copil, sau poate să cântărească 3.400 de grame. Nu greutatea este cea care face diferența, ci vârsta sarcinii. Sunt mămici care spun, da, copilul meu a fost născut prematur, dar a fost perfect, nu a avut nimic”,

Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog

 

În general femeile care se află la praguri extreme ca și vârstă sunt predispuse să nască prematur. Sau cele care „moștenesc” boli genetice sau nu se prezintă la medic pentru analizele specifice, pe perioada sarcinii.

 

Anul trecut, la Maternitatea Botoșani au fost înregistrate 11 decese în rândul nou-născuților, dintre aceștia, opt fiind prematuri.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store