Copiii folosiți pentru bani, ajunși tot mai des în grija statului: „Cerșetorii” apelează la mila omului

Copiii surprinși pe străzile din Botoșani la cerșit, au ajuns în atenția autorităților. Soluțiile pentru micuții care sunt obligați de către părinți să ceară bani trecătorilor, implică, în cazuri extreme, și instituționalizarea acestora.

 

Doar în anul 2014, în atenția Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, au intrat 12 cazuri de copii exploatați prin muncă, cerșetorie, vagabondaj sau prostituție. Autoritățile se feresc însă să aplice varianta de instituționalizare a acestor copii, utilizând-o când toate celelalte căi se dovedesc a fi inutile.
„În cazul în care ne dăm seama că este supus copilul unor tratamente rele sau este abuzat și neglijat acasă și este forțat, noi luăm măsura, de cele mai multe ori, de a consilia familia și copilul respectiv”, a declarat Alexandru Colbu, director executiv-adjunct al DGASPC.
Următorul pas este de a face o „radiografie” a situației socio-familiale a copilului pentru a verifica datele. Au existat și cazuri în care s-a impus internarea într-un centru maternal în regim de urgență, dar și cazuri în care micuțul ajungea înapoi în sânul familiei. Soluție pe care, de altfel, autoritățile o preferă în detrimentul celeilalte.
Și, într-adevăr, s-au observat îmbunătățiri în cazurile acestor copii, asta pentru că, spune Alexandru Colbu, „atunci când familia când este chemată la consiliere și i se spune că există riscul să își piardă drepturile părintești asupra copilului, și nu va mai avea pe cine să trimită la cerșit, sau să ia alocația, atunci se schimbă”.
În jumătate dintre cazurile înregistrate de Protecția Copilului, cei mici merg la cerșit împinși de familie, iar cealaltă jumătate din propria inițiativă, pentru că nu le ajung banii de acasă și „apelează la mila omului”.
(C.B.)
CITEȘTE:
 Mamă inconștientă: Și-a ținut copilul de 3 luni în frig și l-a folosit la cerșit