Trăim într-o eră modernă, însă nu în toate sistemele se poate vorbi de modernism. Unul dintre ele este cel de învățământ, unde nici la Botoșani situația nu este tocmai roz.
Copiii din satele din județul Botoșani sunt nevoiți să parcurgă kilometri întregi până la școală, chiar dacă în fiecare comună există cel puțin un microbuz. De cele mai multe ori, mașina pusă la dispoziție minorilor ori se strică ori nu mai are șofer.
”Microbuzele care sunt în școli la ora asta la noi sunt insuficiente și unele dintre ele sunt foarte vechi, sunt greu de întreținut. De asemenea, șoferii care lucrează pe aceste microbuze nu prea mai vor să lucreze pe salariul care este asigurat în învățământ,”
Liviu Axinte, președinte Liga Sindicatelor din Învățământ (LSI)
Practic, un șofer din învățământ, fiind personal nedidactic, are un salariu minim pe economie. Anul trecut, conducătorii auto în cauză au protestat în fața Prefecturii pentru un salariu mai mare, dar degeaba. Și în anul 2019 sumele lunare alocate au rămas foarte mici.
”Unele, ca orice mașină se mai defectează, dar se repară și de regulă, sunt folosibile în mod curent pentru transportul elevilor”
Ciprian Manolache, purtător de cuvânt ISJ
Marea problemă rămân salariile angajaților instituțiilor de învățământ.
”Este și o altă problemă, o parte din șoferii de microbuz. Să spunem că microbuzul funcționează la primărie, deci șoferii sunt angajații primăriei și o altă parte din șoferi sunt angajații școlii. Șoferii care sunt angajații primăriei iau salarii mult mai mari decât șoferii care sunt angajații școlii deși fac aceeași activitate.”
Liviu Axinte, președinte LSI
Până în acest moment nu se știe dacă vor fi majorări în acest domeniu, întrucât nu s-a doptat bugetul de stat.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL: