Copiii cu mințile furate care au plecat la școală însă au ajuns la spital 

"Aaa, că fumezi iarbă e altceva. Am fumat şi iarbă, vreo 4 luni. Îţi dă o oarecare stare de linişte. Dar etnobotanicele sunt altceva. Dacă cineva vă spune că uiţi de toate, să nu credeţi! E o minciună. Cum să vă zic? E ca şi cum te-ar bate cineva şi ţi-ar da să şi bei. Eşti ca o legumă, devii prizonier în propriul corp. Stăteam pe bancă, ascultam muzică şi simţeam că nu mă pot mişca. Ca şi cum aş fi fost paralizată". 

 

Așa descrie o adolescentă care nu este din Botoșani, legătura ei cu substanțele etnobotanice, nicidecum una euforică ci mai degrabă de agonie. 

 

Partea proastă este că, deși Botoșaniul, oraș mic și sărac a fost ferit de valul de dealeri care oferă substanțe interzise copiilor, în ultimii ani acest fenomen s-a făcut resimțit și la noi. 

 

Anul trecut aproape 30 de copii au ajuns la spital.

 

Drogați.

 

Cu etnobotanice. 

”În anul 2016 s-au prezentat la UPU un număr de 26 de pacienți minori cu intoxicații de etnobotanice. Dintre aceștia 25 au fost de sex masculin iar un caz a fost de sex feminin. Media vârstei înregistrate este de 15 ani”
Ștefan Bercea, purtător de cuvânt Spitalul Județean Mavromati

Cel mai mic pacient care a avut nevoie de medici din cauza etnobotanicelor are 13 ani. 


Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezinta o noua categorie de droguri psihoactive, create in urma experimentelor si a cercetarilor conduse asupra compozitiei si a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse in locatii ascunse sau in laboratoare clandestine.

 

Drogurile sintetice au aceleasi efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul si au in compozitie substante chimice legale disponible pe piata. Chiar daca efectele rezultate sunt aceleasi cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimica e complet diferita de a acestora.

 

Efectele etnobotanicelor

 

In functie de drogul consumat, pot fi resimtite stari de euforie, lipsa oboselii, apetit scazut, relaxare puternica, amnezie, detasare. Printre efectele nedorite se numara halucinatiile, atacurile de panica, paranoia, comportamentul agresiv. Pot aparea efecte fizice cum ar fi: greturile, probleme cu tensiunea, convulsii, dificultati de vorbire, pierderea cunostintei. Aceste droguri pot chiar cauza coma sau moartea.