Contestaţii în cascadă la CJ doi directori atacaţi pentru notorietate şi încălcări de proceduri - DOCUMENT

 

Unul dintre candidaţii înscrişi şi ulterior respins la concursul organizat de Consiliul Judeţean pentru ocuparea funcţiilor de directori ai instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean a contestat două dintre aceste examene. Au fost atacate concursurile desfăşurate atât pentru ocuparea funcţiei de conducere la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale cât şi la Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii Mihai Eminescu.
 
Dorina Bălan, înscrisă pentru funcţia de director lăsată liberă de pensionarul Ion Ilie a fost respinsă din concurs de membrii comisiei prin invocarea a unui motiv cel puţin ilar. Mai exact, membrii comisiei au considerat că aspiranta la funcţia de conducere şi-a dezvăluit identitatea în cadrul proiectului de management depus în cadrul examenului. Motiv pentru care i s-au comunicat următoarele: „Conform prevederilor Art. 5, alineat 1 din Regulamentul de Organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management pentru instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, aprobat prin HCJ nr. 51/30 mai 2013, comisia de concurs elimină din concurs elimină din concurs proiectele de management care conţin informaţii privind identitatea autorului

Mai jos se explică şi paragraful care a dus la identificarea autorului, respectiv la „Propunerile de optimizare” din cadrul proiectului de management: „Având în vedere experienţa proprie acumulată în calitate de absolvent a unei Facultăţi de Jurnalism, a activităţii de reporter, axată în principal pe domeniul cultură”, şi a fost eliminată din concurs.
În răspuns la această adresă emisă de CJ, Dorina Bălan a formulat o contestaţie argumentându-şi poziţia prin faptul că identitatea sa ar fi putut fi dezvăluită fie prin accesul la dosarul de înscriere a membrilor comisiei care conţinea informaţii care ar fi putut contribui la aflarea identităţii fie aceştia au citit articolele apărute în mass media locală şi prin care au fost comunicate toate persoanele înscrise la aceste concursuri. „Plecând de la considerentul că membrii comisiei nu cunoşteau identitatea candidaţilor este improbabil ca menţionarea acestor termeni în text să conducă la dezvăluirea identităţii autorului. Practic toate persoanele înscrise ar fi putut fi absolvenţi ai Facultăţii de Jurnalism sau/şi reporteri”, se arată în contestaţia depusă de Dorina Bălan.

Ea a contestat de asemenea şi concursul desfăşurat la Memorialul Ipoteşti unde unic candidat a fost Miluţă Jijie şi care practic deşi conform regulamentului s-a regăsit într-o situaţie identică, a fost declarat ca fiind admis de membrii comisiei. „Mai adaug cu titlu de exemplu faptul că în cazul postului de manager a Memorialului Ipoteşti a devenit o notorietate participarea d-lui Miluţă Jijie la concurs , fiind singurul candidat (a se vedea articolele din mass media locală). Practic este imposibil ca membrii comisiei să nu fi cunoscut identitatea autorului proiectului de management”, se mai arată în contestaţia depusă de Dorina Bălan.

Candidata respinsă din concursul la Centrul de Creaţie a mai menţionat că o altă încălcare a procedurii în organizarea acestui examen a fost făcută prin anunţarea de către Florin Ţurcanu a contracandidatului său, Aurel Melniciuc (foto jos)ca fiind noul director al instituţiei în condiţiile în care contestaţia depusă nu a fost soluţionată.

Preşedintele comisiei care a efectuat evaluarea candidaţilor a fost Nicolo Borcea, medic veterinar de profesie şi membru PNL în timp de preşedintele comisiei de soluţionare a contestaţiilor a fost desemnat ca fiind Mihai Aroşoaie. Contestaţia Dorinei Bălan a fost depusă pe data de 2 august 2013.
Dorina Bălan a câştigat în anul 2003 premiul naţional pentru debut în presa scrisă iar în anul 2011 a luat premiul II cu o piesă de teatru la concursul „Moştenirea Văcăreştilor”. În anul 2013 a câştigat premiul de debut la concursul de poezie „Porni Luceafărul” urmând să i se scoată primul volum de poezie.
Aurel Melniciuc, este originar din Republica Moldova, profesor de istorie de profesie şi este încă încadrat la Muzeul Judeţean de peste şapte ani de zile, postul ocupat în cadrul muzeului fiind de restaurator ceramică.
CITEŞTE:
 Gata circul: instituţiile de cultură din CJ au directori noi – DOCUMENT
[[galerie-foto]]