Proiectul a fost început în joacă, fără a fi conștientizată dimensiunea micului oraș ce se construiește la marginea marelui oraș. Și s-a ajuns la stadiul în care, toate premisele arată că acest proiect ar fi cheia de intrare a municipiului Botoșani printre orașele dezvoltate ale țării și un pilon pentru Regiunea Nord – Est. Iar asta este viziunea noului consilier al primarului, Sorin Mihail Rîznic care deja știe cu ochii închiși întreg proiectul.
Fostul director de bancă spune că a venit la Botoșani mai ales din cauza provocării pe care o dă Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa. Mai departe, în ce măsură Primăria și constructorul vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectul în forma actuală sau mai mult decât atât, e poveste.
”Este un proiect de mare anvergură, imaginați-vă că Moldova nu are așa ceva. Și este un proiect care trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate. Și un proiect pe care-l dorim a finaliza cât mai rapid”, spune în primă fază noul consilier după care se întoarce ușor către harta din spate cu obiectivele din Cornișa hașurate pe diferite culori și începe să-și arate viziunea.
”Îmi doresc să văd acest proiect terminat pentru că este ceva extraordinar nu numai pentru Botoșani. Și mi-aș dori ca acest proiect să rămână gestionat de Primărie, pentru că este un El Dorado, acesta va aduce bani grei la buget. Discuțiile există, ceea ce am spus dlui primar, dar nici legislația nu e deocamdată pusă la punct, e un parteneriat public privat în care Primăria deșine pachetul majoritar de peste 51%, restul, alte societăți comerciale care se alătură Primăriei”.
Cornișa ar urma să ofere activitate indiferent de luna anului, indiferent dacă este soare arzător sau Botoșani este învăluit în mantie albă de omăt.
Iar în acest moment graficul de lucrări arată cam așa:
”Piscina exterioară este placată, la piscina interioară urmează până la 15 noiembrie să fie terminată toată, iazul este definitivat, se va turna canalul, amfiteatrul este gata, patinoarul în proporție de 50% gata, terenurile și vestiarele sunt gata. Infrastructura este gata. În primăvară trecem la partea de lemnărie, adică vor fi montate băncile la amfiteatru.”
Și asta nu e tot. Sorin Mihail Rîznic expune viziunea sa asupra operatorilor economici care vin la Cornișa, fără ca obiectivul să fie transformat într-un kitsch.
”Lângă patinoar mai urmează făcută o pistă de skateboard și pe perete patinoarului climing. Ideal ar fi fost să avem terenul celor de la armată care intră ca un pumnal în parc și pe care se poate construi. Eu am inițiat discuții la nivel de firme care ar putea să vină alături, dar am discutat cu branduri, nu firme locale. De exemplu am discutat cu președintele CA a lanțului Acor Ibis pentru un hotel de trei stele în zona parcului și am discutat cu McDonald's pentru a veni aici. Pentru că dacă aduci un McDonald's aici nu mai pleacă oamenii la Suceava și am avea 24 de ore deschis, ai avea clientelă tot timpul. De la Ibis am primit un okay mare”.
Aducerea la Botoșani a celor de la McDonald's sau KFC a fost o provocare pentru cei care au fost în ultimii ani la Primărie. Iar șansele au fost deocamdată minime spre zero.
”Cei de la McDonald's trec acum prin niște transformări interne ale lor. Discuția o vom relua în primăvară. Eu am discutat în nume propriu, nu în numele Primăriei, am întrebat dacă ar fi de acord, dacă ar vedea oportun. Am vorbit cu un armnenean de la Betty Ice care poate aduce acele case hexagonale pe care le au ei din lemn, la fel să-i spun condițiile și vine și aduce trei chioșcuri fără probleme”.
Odată aduse la Botoșani, brandurile ar ridica cota de piață și astfel obiectivul este transformat dintr-unul local, într-unul regional.
Mai departe, în partea dreaptă a parcului, imediat după amfiteatru, unul dintre spațiile libere a fost inițial gândit ca o zonă de camping.
”Eu aș fi propus pentru că este deal - vale – deal, pe porțiunea dreaptă de aici aș fi mers pe un cinematograf de vară, pe autoturisme, vii cu mașina și vezi filmul, cum au americanii. Ceea ce ar fi foarte bine primit. Sunt idei noi. Aș vrea să-i văd și eu pe ăștia din CL că spun nu. Înseamnă că sunt chiar duși cu pluta. Ce mai era prins în proiect și nu i-am găsit utilitatea. Un tractor cu o grapă de 4 metri. Asta ca să vorbim de ce s-a prevăzut în proiectul inițial. Și am căzut de acord cu cei de la Electro Alfa să achiziționeze în locul acelui tractor dacă putem și dacă avem voie să ne abatem de la proiect, achiziționarea unor ATV-uri. Pentru că în momentul în care fac un scuar de ATV-uri aici pe terenul acela care e vale – deal, mai scot niște bani din închirierea de ATV-uri”.
Noul consilier de la cabinetul primarului încheie cu precizarea că la acest moment lucrările din Cornișa sunt la 68%, procent de realizare. Și concluzionează că acest proiect este al orașului și nu al PSD-ului sau PNL-ului.