Consilierul lui Ciolacu îndeamnă comunitatea din Centrul Vechi la calm: Nu vă doriți o rezolvare? VIDEO 

După cei patru inspectori ai Agenției Naționale pentru Romi astăzi a ajuns la Botoșani Cătălin Manea, care este consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Marcel Ciolacu. 

 

Încă o vizită de la București 

 

 

A participat la o ședință a Grupului de Lucru Mixt (GLM) la care au fost prezente pe lângă șefii administrației locale și județene și alte instituții cu atribuții în gestionarea acestei probleme, precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sau Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). 

 

Discuțiile au fost aproximativ aceleași ca la alte ședințe cu această tematică. Oamenii care locuiesc în spații locative care au destinația de locuință socială susțin că nu-mi pot achita datoriile care au ajuns la un nivel mult prea ridicat. 

Iar amenzile aplicate de organele de ordine și liniște publică sunt abuzive. 

 

Cătălin Manea, consilierul lui Marcel Ciolacu a dorit să fie făcută o trecere în revistă a problemei de la Botoșani, cu locuințele sociale și riscul de a fi pierdute din cauza amenzilor sau scandalurilor. 

 

TOȚI locuitorii orașului vizați 

 

 

Prefectul Dan Nechifor a avut calitatea de invitat, iar subprefectul Gabriel Galan pe cea de președinte de ședință, conform prevederilor instituționale. 

I s-a dat cuvântul Danei Bețenchi, viceprimar al municipiului. 

 

Dana Bețenchi, viceprimarul municipiului Botoșani

„Am ajuns în această situație din cauza regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de administrare a fondului locativ. În acest regulament nu se specifică căror persoane le sunt acordate aceste locuințe sociale sau aceste spații de locuit. Se referă strict la locuitorii municipiului Botoșani. Noi nu avem o situație a persoanelor care fac parte don comunitatea romă și care beneficiază de aceste locuințe”

 

Una dintre probleme a fost lămurită. 

În risc de pierdere a locuințelor sociale s-ar afla peste 130 de familii. Iar jumătate dintre acestea sunt formate din români. 

 

„Eu înțeleg din ceea ce spune dna viceprimar că hotărârea prin care se aplică regulamentul de atribuire a locuințelor sociale nu face referire la etnie” a reacționat Cătălin Manea, primind imediat răspuns: „Nu vizează un grup anume sau o comunitate anume, este valabilă pentru toți locuitorii municipiului Botoșani”, i-a confirmat Dana Bețenchi. 

 

Amenzile atârnă greu 

 

Au urmat justificări din partea reprezentanților comunității rome de la Botoșani: „Majoritatea amenzilor s-au primit la comunitatea de romi și abuzive”, care în continuare s-au plâns de faptul că unii dintre ei s-au adresat Direcției de Taxe și Impozite a Primăriei și nu au putut să-și achite datoriile. 

 

Cătălin Manea, consilier Cancelaria prim ministrului

„Acesta este un drept pe care nu vi-l poate interzice nimeni. Vă plătiți amenda atâta vreme cât dv. arătați că sunteți de bună credință, arătată ce venituri aveți și vă manifestați intenția de a plăti acea amendă chiar și eșalonat”,

 

În realitate, cetățenii cu datorii au dorit să-și reeșaloneze datoriile, doar că din punct de vedere legal acest lucru nu este posibil dacă nu au un loc de muncă sau bunuri în proprietate cu care să garanteze. 

Eșalonările conform Codului Fiscal se încheie doar în baza efectuării dovezii a unui venit constant și a deținerii unor bunuri pentru a se garanta respectarea graficului de reeșalonare. 

 

Iulian Ciubotariu, șeful compartimentului informare cetățeni (CIC) Primăria Botoșani

„Din experiența mea, toate reeșalonările nu s-au respectat, că am mai avut situații de reeșalonări, numai ca să reactualizăm un contract sau să eliberăm un act administrativ. Nu poate fi făcut un angajament clar atât timp cât persoanele nu au un venit și nu sunt solvabile”,

 

Apel la calm

 

Șeful CIC a mai precizat că în municipiul Botoșani nu se poate vorbi despre segregare în condițiile în care ce aceste familii locuiesc în mai multe zone ale orașului. 

Și că la acest moment nu există o reglementare prin care acești oameni să fie scutiți de taxe. Cum ar fi taxa de salubritate pe care cetățenii vizați de evacuări nu au plătit-o niciodată în decurs de opt ani. 

 

Cătălin Manea a ascultat toate luările de cuvânt și a făcut apel la calm, după ce s-a transmis în mai multe rânduri că există posibilitatea izbucnirii unor conflicte. 

 

„Nu vă doriți o rezolvare a acestei situații? Credeți că dacă se întreține o stare, vă spun așa ca sugestie, credeți că dacă se întreține, se alimentează o stare conflictuală, de tensiunea, starea respectivă va produce efecte, va rezolva problema? Nicidecum”, a fost mesajul consilierului lui Marcel Ciolacu. 

 

Ca și concluzii: 

 

  • Cei din Cancelaria lui Marcel Ciolacu așteaptă raportul Agenției Naționale a Romilor cu privire la situația de la Botoșani
  • Cetățenii români de etnie romă care riscă să rămână fără locuințe vor beneficia de asistență juridică asigurat de la București
  • Urmează să fie constituit un grup de lucru prin care să fie analizată situația fiecărei familii în parte care riscă să rămână pe stradă. 
  • Cătălin Manea este de părere că această soluție poate fi una cu impact pozitiv pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung, orașul va avea o problemă cu cei care nu vor mai avea unde să locuiască.