Comunicat USR: PSD+PNL fac la Botoşani administraţie pe furiş - „Miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice”

Multe primării din  judeţul Botoșani, în frunte cu cele din municipii, dar şi cu Prefectura judeţului sau Consiliul Judeţean, arată o nepăsare crasă faţă de legile ce le obligă să comunice cetăţenilor activitatea pe care o prestează, zice-se, în slujba lor.

 

Administraţia locală care conduce judeţul şi localităţile judeţului Botoşani a ajuns la o lipsă de transparenţă a propriei activităţi fără egal în ultima lungă perioadă de timp, iar situaţia, probabil, este la fel şi în alte judeţe ale ţării.

 

Uniunea Salvaţi România a depus, prin consilierii pe care îi are în comunele conduse de primari PNL şi PSD proiecte prin care a solicitat transparentizarea activităţii şi toate, fără excepţie, au fost respinse de edili şi majorităţile lor.

 

 

Legi încălcate la vârful CJ-ului şi Prefecturii

 

Dar ce să ceri „micilor” primari, dacă şefa judeţului şi prefectul însuşi fac la fel? Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, de când a fost aleasă în funcţie, nu a organizat o singură conferinţă de presă, neriscând să i se pună întrebări incomode. Comunică doar prin intermediul comunicatelor de presă, astfel încât cetăţenii să vadă, pe cât posibil, doar atât cât dumneaei, sau staff-ul său, doreşte să fie văzut. Faptul că există o lege care obligă autorităţile publice să organizeze, cel puţin lunar, conferinţe de presă, tocmai pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a evalua obiectiv activitatea aleşilor lor, nu pare să deranjeze pe nimeni la CJ.

 

Prefectul Sorin Cornilă, garantul legalităţii în judeţ, reprezentantul Guvernului în teritoriu, are acelaşi comportament vis-a-vis de conferinţele de presă şi nu numai. Transparenţa de altădată de la Prefectură a dispărut imediat ce a fost numit în funcţie omul de afaceri Cornilă, conferinţele de presă fiind înlocuite cu comunicatele. Desconsiderarea legilor îl face pe prefect să încalce nu doar prevederile legate de comunicarea cu presa, ci şi pe cele ce privesc comunicarea cu publicul, în general. Deputatul USR Andrei Drancă i-a solicitat în luna februarie tematica problemelor discutate în Comisia de Dialog Social, pentru a putea veni, prin propuneri legislative, în întâmpinarea solicitărilor adresate la nivelul judeţului de sindicate şi patronate. Nici până astăzi nu a fost transmis un răspuns din partea Instituţiei Prefectului, deşi solicitarea s-a făcut instituţional.

 

 

Primarii se întrec în modalităţi de a-şi ascunde activitatea

 

Aceeaşi dorinţă de a sta departe de ochii cetăţenilor au demonstrat-o edilii comunelor Lozna şi Suharău, dar şi din oraşul Flămânzi, când au respins proiectele depuse de consilierii USR pentru transparentizarea activităţii. La Botoşani s-a solicitat semnarea unui parteneriat de colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru ca angajările de la Primărie să nu se mai facă pe pile şi relaţii. Proiectul depus de consilierii USR prevede ca subiectele de concurs să fie trase la sorți cu ajutorul unei platforme IT. Acest proiect zace de mai bine de 6 luni, alături de alte multele, în sertarele aparatului Consiliului Local, pentru că nu se doreşte o astfel de onestitate. Deşi sunt publice, nici şedinţele de consiliu local şi consiliu judeţean nu sunt transmise live către cetăţeni decât prin intermediul unor pagini pe reţelele de socializare create de USR.

 

„La Lozna eu am depus un proiect pe transparenţă în care solicitam să se transmită în direct şedinţele de CL. A fost respins, am revenit cu el, iar a fost respins. Şedinţele ar trebui înregistrate şi stocate, conform legii, nu se face nici asta. Nu era nici măcar un site funcţional, acum s-a făcut, dar lipsesc date multe, precum declaraţiile de avere”, -  Liviu Guleac, consilier local USR în CL Lozna.

 

„Proiectul pentru transparenţă l-am depus de două ori şi nu a fost aprobat. Proiectul cu ANFP pentru angajări corecte a fost respins de secretară, dacă vă puteţi imagina aşa ceva. Am solicitat supravegherea video pe oraşul Flămânzi din cauza infracţionalităţii mari din ultimii ani, nici măcar asta nu s-a aprobat.” – Eusebiu Iftode, consilier local USR în CL Flămânzi.

 

„Nu pot spune că nu găsesc sprijin în Consiliul Local, însă totul până la transparentizare. Aici stăm rău şi noi.”- Cristi Bordianu, consilier local USR în CL Suharău.

 

USR Botoşani se va adresa instanţelor de judecată pentru toate încălcările legilor transparenţei  comise de administraţiile PNL-PSD şi va informa cetăţenii judeţului în legătură cu paşii făcuţi. „Din  păcate, coaliţia militaro-socialistă aflată acum la guvernare, a avut grijă să construiască norme potrivit cărora politicienii care refuză să dea informaţii nu păţesc nimic. De aceea au această atitudine. Dar ne vom adresa instanţei să vedem dacă putem să schimbăm ceva. Este evident că ceea ce se întâmplă miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice. Este din ce în ce mai trist tot acest context”, este declaraţia deputatului USR Andrei Drancă.

 

(Comunicat USR Botoșani)