Comunicat PNL: Solicit public Guvernului să ancheteze neaplicarea Legii 150/2016

”Atrag în mod oficial atenţia primului-ministru Sorin Grindeanu şi ministrului Agriculturii Petre Daea că România se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte apărarea intereselor sale referitoare atât la valorificarea produselor agroalimentare în spaţiul comunitar, cât şi la controlul acestor mărfuri distribuite pe teritoriul ţării noastre”, se arată într-un comunicat de presă al senatorului PNL Botoşani,Costel Şoptică.

 

”În timp ce ţările din apropierea României, precum Cehia, Ungaria sau Polonia, au înăsprit măsurile privind comercializarea produselor agroalimentare din import, ţara noastră seamănă cu un „sat fără câini” din acest punct de vedere. Mai mult, situaţia producătorilor români este în continuare una disperată, în contextul în care ei nu beneficiază nici de subvenţiile primite de agricultorii din statele Uniunii Europene, nici de fonduri europene, iar potenţialul nostru agricol se degradează perpetuu. 

 

Atenţionez la modul cel mai serios posibil Guvernul cu privire la situaţia de faliment iminent în care se află majoritatea covârşitoare a producătorilor agricoli autohtoni! Dacă tot şi-a propus dinamizarea accesării fondurilor europene, consider că Executivul trebuie să treacă la fapte concrete, şi să renunţe la promisiuni deşarte, care sunt departe de realitatea existentă.

 

Conform declaraţiilor recente ale comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu, în prezent, martie 2017, România are 0% rata de absorbţie a fondurilor europene pentru cele 23 de miliarde de euro aferente exerciţiului financiar pentru perioada de referinţă 2014-2020, un fapt extrem de îngrijorător. În această situaţie, consider că prognozele optimiste ale guvernanţilor vor rămâne la stadiul de promisiuni neonorate, în condiţiile în care în timp ce în dreptul României avem cifra 0, Irlanda a reuşit deja contractarea a 80% din suma aferentă perioadei menţionate!

 

Reiterez ideea conform căreia, în situaţia actuală de colaps din agricultură, fondurile europene rămân un instrument aproape vital pentru supravieţuirea producătorilor agricoli autohtoni. Necontractarea finanţărilor UE ar fi catastrofală pentru agricultorii români, în contextul în care nici până acum Legea 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare nu se aplică, deşi a intrat în vigoare în iulie anul trecut! Vorbim despre o lege extrem de pozitivă pentru agricultorii români, mai ales pentru cei mici şi mijlocii, la care au lucrat aproape doi ani membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor din legislatura trecută, între care şi eu, în calitate de secretar al comisiei. 

 

Somez public Guvernul, şi în special conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să facă în regim de urgenţă demersurile necesare pentru aplicabilitatea imediată a prevederilor Legii 150/2016! Doar astfel producătorii români vor putea să-şi valorifice rezultatele muncii şi să continue să dea acel plus valoare de care agricultura românească are atâta nevoie, atât prin producţii de calitate, cât şi prin menţinerea locurilor de muncă existente şi crearea de noi oportunităţi de angajare. Cauzele pentru care consumatorii români nu pot beneficia de calitatea şi sănătatea produselor agroalimentare autohtone  ar trebui, de asemenea, verificate de către instituţiile abilitate ale statului. Prin urmare, solicit Guvernului să declanşeze o anchetă pe acest subiect, şi să comunice potenţialilor beneficiari ai Legii 150, respectiv producătorilor şi micilor fermieri, motivele pentru care ei nu pot să se bucure de aplicarea acestui act normativ extrem de important! ”senator PNL Botoşani,Costel Şoptică