Comisarii de la Gardă, procese pe bandă rulantă împotriva ANAF

 

Nu mai puțin de patru acțiuni diferite au deschis cei cinci comisari de la Garda Financiară care și-au pierdut posturile, după ce au fost picați la concursul care s-a desfășurat la Suceava. Acțiunile au fost pregătite și urmează a fi înaintate instanței, pentru stabilirea termenelor de judecată, la o dată ulterioară. Mai puțin una dintre acțiuni, privitoare la suspendarea ordinului emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) referitor la modul de organizare a concursului și în care, instanța încă nu a dat o soluție.
Patru procese au fost deschise pentru fiecare dintre cei cinci comisari de la Garda Financiară, respectiv Petrică Ostin, Laur Nechita, Daniel Moruzi, Nelu Nechita şi Dragoş Budeanu și care sunt reprezentați de același avocat, în persoana Simonei Bosovici. ”Comisarii de la Gardă au mai multe acțiuni. O acțiune prin care au atacat ordinul, o acțiune prin care au cerut suspendarea efectelor ordinului, au contestat rezultatele examenului solicitând anularea actului administrativ prin care s-au respins contestațiilor lor și în continuare suntem de în desfășurarea acestor proceduri”, a afirmat Simona Bosovici. Potrivit apărătorului celor cinci, cazul este cu atât mai solid cu cât, potrivit normativelor în vigoare, ordinul semnat de Sorin  Blejnar și-ar fi produs efectele înainte de a intra în vigoare. Ori, potrivit legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, era obligatoriu ca ordinul emis de conducătorul organului de administrație publică centrală să fie publicat în Monitorul Oficial al României partea I. ”Ei se află în fața unui caz bine justificat întrucât există o îndoială puternică asupra prezumției de legalitate a ordinului pe care l-au atacat. Ordinul emis nu este în vigoare, a fost pus în executare fără a fi publicat în Monitorul Oficial”, a mai precizat avocatul.
În privința soluției dată de instanță cu privire la suspendarea acestui ordin, Simona Bosovici susține că momentan nu cunoaște finalitatea acesteia însă prioritate sunt celelalte trei acțiuni. ”Încă nu știu soluția, nu mai este atât de importantă pentru noi suspendarea efectelor ordinului pentru că ne îndreptăm către anularea acestuia, pentru că este un ordin care a fost pus în aplicare fără a fi publicat în MO și este emis fără să existe o concordanță între ordin și actele normative în baza căruia a fost emis”, a încheiat Simona Bosovici.