Comasarea spitalelor, discutată din nou în plenul CJ

 

Proiectul iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean de comasare a spitalelor din subordine va fi introdus pentru a treia oară pe ordinea de zi a plenului CJ. Cum USL nu şi-a ţinut promisiunea de a veni cu un proiect alternativ în termen de 15 zile de la şedinţa din 29 septembrie, Mihai Ţâbuleac va repune varianta care a fost respinsă până acum de două ori.
El susţine că este practic nevoit să recurgă la o astfel de variantă. “Această obligaţie o avem faţă de cetăţenii judeţului Botoşani care au nevoie de servicii de ocrotire a sănătăţii mai bine finanţate. Nu urmărim să supărăm pe nimeni, să desfiinţăm pe nimeni, deci doar să unim spitalele pe care le avem în răspundere pentru că, potrivit legislaţiei actuale, unindu-le putem beneficia de o finanţare mai bună”, a afirmat şeful CJ. Astfel, în şedinţa ordinară de la finele lunii ar urma să se dezbată din nou pierderea personalităţii juridice de către Spitalul de Obstetrică Ginecologie, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Copii şi tranformarea lor în secţii ale Spitalului Judeţean. „Chiar dacă proiectul pe care l-am susţinut încă de astă vară de două ori a fost respins în Consiliul Judeţean mă văd nevoit să îl introduc din nou pentru că, până la finele anului, avem nevoie de timp să promovăm şi Hotărârea de Guvern şi ne vom ocupa să fie şi elaborată astfel încât, dacă în semestrul II al acesti an am fost nevoiţi să înregistrăm nişte pagube la nivelul spitalelor din răspunderea noastră, acest lucru să nu se mai întâmple de la 1 ianuarie 2012”, a mai arătat Mihai Ţâbuleac.
Sprijină sindicatele care vor să ceară despăgubiri consilierilor anit-comasare
El crede că intenţia sindicatelor şi a asociaţiilor profesionale de a deschide acţiuni în instanţă împotriva consilierilor care se opun comasării ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru aceştia. În plus, este decis să sprijine astfel de acţiuni în limita competenţelor sale legale, dar mizează pe buna credinţă şi convingerea sa că acest proiect nu este amânat decât cu intenţia de a asigura o finanţare mai bună.  „În accepţiunea mea, nici om din judeţul ăsta şi de oriunde, fie că e consilier judeţean sau nu, nu poate accepta să pagubească bugetele spitalelor spre dauna oamenilor care au nevoie de îngrijire medicală şi chiar a salariaţiilor de acolo”, a concluzionat preşedintele CJ. Potrivit datelor prezentate de acestea, dacă s-ar fi realizat deja comasarea se obţinea o finanţare mai bună cu 18%.
Sergiu BĂLĂŞCĂU