Cele mai vechi permise de conducere din România: CUM arată carnetul unui fost student din Botoșani

Un timișorean deţine o impresionantă coleție de permise de conducere. Cel mai ,,vechi,, permis datează din anul 1927, iar cel mai ,,nou,, din anul 1944. Printre documente se regăsește și carnetul unui fost student din municipiul Dorohoi.

 

Potrivit publicației Adevărul, Vlad Capotescu, reprezentantul Retromobil România pe Timiş, are o colecţie inedită de permise de conducere pentru automobile.  Fiecare permis conţine fotografia şi semnătura tituluarului, anul naşterii, naţionalitatea, profesia, data emiterii, pagini libere pentru înscrierea pedepselor şi prezentarea periodică obligatorie pentru recensamântul automobilelor. Ultimele pagini conţin extrase din Legea Circulaţiei pe Drumurile Publice şi pedepsele pentru nerespectarea legislaţiei.  Vlad Capotescu are în colecţie şapte permise, trei din Bucureşti şi câte unul din Timişoara, Târgu Mureş, Ploieşti, Cernăuţ.  

 „Serviciul Circulaţiei din cadrul Chesturii Poliţiei Timişoara a emis pentru domnul Francisc Keller domiciliat la Ciacova (unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecti ai Timişoarei interbelice) permisul de conducere cu nr.1689 în data de 17 august 1927. Francisc Keller a deţinut un automobil Ford model T înregistrat cu numarul 1021-TMS. În anul 1939 s-a prezentat cu automobilul la recensământul şoferilor. Multumesc domnului inginer Gottfried Keller pentru permisul de conducere al tatălui său”, spune Vlad Capotescu.


Serviciul Circulaţie din cadrul Chesturii Poliţiei Târgu Mureş, a emis pentru Corsai Gavril, funcţionar particular, permisul de conducere cu nr.1585 la 11 aprilie 1929. În anii 1939 s-a prezentat la recensământul şoferilor iar în anul 1940 pentru verificare. Chestura Poliţiei Cernăuţi a emis pentru Mihai Brânzei, de profesie student, domiciliat în Dorohoi, permisul de conducere cu nr. 2376 în data de 3 aprilie 1930. Serviciul Circulaţiei din cadrul Chesturii Poliţiei Oraşului Ploieşti a emis la 12 iunie 1944 pentru inginerul Victor Popescu Permisul nr.5859, provizoriu pe şase luni, cel mai probabil datorită stării de război, acesta fiind valabil doar cu viză Centrului de Recrutare Prahova.