Din 2011, pe 17 noiembrie, la inițiativa Fundației Europene pentru Îngrijirea Nou-Născuților (EFCNI), se marchează Ziua Mondială a Prematurității.
Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției Terapie Intensivă Neonatală și a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” a inițiat o serie de manifestări pentru a marca această zi și la Botoșani. În colaborare cu Consiliul Județean și autoritățile locale, s-a stabilit ca astăzi, la ora 17:00, Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, Colegiul Medicilor, Palatul Administrativ, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” și sediile primăriilor municipiilor Botoșani și Dorohoi să fie iluminate în culoarea violet, care reprezintă lupta pentru viață a copiilor născuți prematuri.
„Trecem printr-o perioadă grea, dar viața merge înainte. Bebelușii se nasc și aduc cu ei speranță, bucurie și, din păcate, de multe ori, lacrimi, pentru că nașterea lor este prematură. Dorim să nu îi uităm, pentru că ei sunt speranța, iar venirea lor pe lume însemnă o luptă și ei merită să îi sărbătorim ca pe niște luptători”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.
La rândul său Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, a salutat eforturile pe care medicii de la Secția Neonatologie le depun pentru a le asigura nou-născuților „un start cât mai sigur în viață”.
„Copiii sunt speranța noastră într-un viitor mai bun și de aceea trebuie să ne conjugăm eforturile pentru ca aceștia să aibă un start cât mai sigur în viață. Dotarea Secției de Neonatologie cu aparatură de ultimă generație nu este un moft, ci o obligație pe care ne-am asumat-o cu toții. Consiliul Județean și Spitalul Județean «Mavromati» sunt parteneri sau cofinanțatori în diferite programe cu finanțare europeană sau nonguvernamentală pentru dotarea Maternității cu aparatură și tehnologie medicală de ultimă generație. De exemplu, am aprobat alocarea a 52 de mii de lei pentru cofinanțarea achiziției a 20 de incubatoare performante. Alături de Organizația «Salvați Copiii» asigurăm cofinanțarea unui proiect de un milion de lei declarat câștigător în cadrul rundei de finanțare «Fondul pentru Nou-Născuți» deschisă de Fundația Vodafone”, a declarat Doina Federovici.
La Maternitatea Botoșani au ajuns deja cinci incubatoare deschise performante, iar celelalte 15 - cinci incubatoare deschise și zece închise - vor sosi cât de curând, procedurile de achiziții derulate prin Ministerul Sănătății fiind pe final.
De asemenea, în planul de achiziție pe anul 2022, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” va prinde achiziționarea, în baza fondurilor pe care le va primi de la Consiliul Județean, a unui sistem de cooling neonatal mini-Oximetru cerebral, care ajută la salvarea bebelușilor care obțin o notă foarte mică la naștere și necesită manevre de reanimare.
„Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun și reușesc să recupereze mult. Noi trebuie să le fim alături în această luptă și să le o facem mai ușoară”, a mai spus Doina Federovici.
Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani deservește 80% din populația județului și asigură 90% din cazurile de urgență din județ. În 2020, la Maternitatea Botoșani s-au născut 2.469 de copii, din care 211 au fost prematuri. De la începutul anului și până la 1 noiembrie, numărul nașterilor înregistrate a fost 2.225, din care 197 au fost înainte de termen.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: