CJ avertizat cu executarea silită de sindicaliştii de la Direcţia Copilului

 

O delegaţie din partea Sindicatului Impact din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului dar şi doi dintre directorii acestei instituţii au avut o întâlnire cu  conducerea Consiliului Judeţean care a avut ca principal punct de dezbatere  o serie de probleme financiare.

Pe de o parte, sindicaliştii au adus la cunoştinţa şefilor din CJ o serie de hotărâri definitive şi irevocabile date de instanţă în aproximativ 1.000 de dosare prin care au fost obţinute o serie de drepturi financiare aferente anilor 2008 – 2010. Pe de altă parte, conducerea DGASPC a comunicat şefilor ierarhici o serie de probleme financiare cu care se confruntă, instituţia rămânând descoperită în ultimul trimestru din acest an la anumite capitole bugetare.
În cazul Sindicatului Impact, organizaţia a solicitat pe această cale alocarea sumelor necesare pentru plata unor sporuri reprezentând contravaloare masă caldă şi refacerea capacităţii de muncă prevăzute şi neacordate în Contractul Colectiv de Muncă. Conform solicitării sumele ar urma să revină salariaţilor de la Direcţia Copilului în luna septembrie a acestui an pentru ca aceştia să poată beneficia de aceşti bani la deschiderea anului şcolar, dat fiind faptul că majoritatea au copii. „Aceste drepturi sunt drepturi restante pe CCM pentru anii 2008 – 2010. Practic este vorba de 3 luni şi jumătate care trebuiau să fie plătite. Noi acum pentru că bugetul este extrem de limitat plătim în primă fază pentru o lună de zile contravaloare masă caldă şi contravaloare refacere capacitate de muncă urmând ca undeva în luna lui noiembrie sau spre finele anului să mai acordăm pentru toţi salariaţii încă o lună şi o să rămână o bucăţică mică pe care încercăm să o acoperim la începutul anului 2013”, a declarat Doina Federovici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Efortul financiar total necesar pentru plata acestor drepturi financiare ar fi de peste 1 milion de lei noi, dat fiind faptul că pentru ambele sporuri, suma necesară pentru o singură lună este de circa 30.000 de lei noi. Hotărârile definitive şi irevocabile nu se supun prevederii ordonanţei 17/2012 care prevede eşalonarea drepturilor salariale în mai multe tranşe, întrucât nu sunt drepturi de natură salarială. În cazul neacordării acestor drepturi financiare, liderii sindicali susţin că „vor fi nevoiţi să solicite executarea silită, prin organele de executare, urmând ca toate cheltuielile de executare să fie în sarcina CJ, aşa cum menţionează expres prevederile legale de reglementare în materie”.