Civilizație pe bucăți la Botoșani, apa încă este un lux pentru jumătate dintre botoșăneni

Trei sferturi din populatia României era conectată la sistemul public de alimentare cu apă la finele lui 2022.

 

Mai exact 14,2 milioane de persoane, cu 99.455 persoane peste 2021, creşterea fiind determinată de racordarea la reţelele nou construite, arată datele Institului Național de Statistică, scrie Ziarul Financiar.

 

Între regiuni se mentin însă diferente importante, cea mai bună situatie fiind în Bucureşti-Ilfov (94%), urmată de regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), cu 89,5%, în timp ce doar jumătate din populatia din Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui)  este conectată la retelele de apă şi 63% în Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea).

 

Din volumul total de apă distribuită, aproape 32% ajunge la populatie, dar cea mai mare pondere are ca destinatie terenurile agricole (54,3%), în timp ce industria şi constructiile primesc 8,7% din total.

 

În total, prin retelele publice au fost distribuiti anul trecut 1,93 mld. m3, cu circa 540 mil. m3 mai mult decât în anul 2021. Creşterea cea mai importantă s-a înregistrat în agricultură, unde volumul de apă distribuită a fost cu 464 mil. m3 mai mare.

 

Cele mai mari cantităţi de apă distribuită s-au înregistrat în bazinele hidrografice Buzău-Ialomiţa (31,4%), respectiv Argeş-Vedea (16,1%).