Ciroza hepatică face ravagii în judeţ - Botoşănenii comparaţi cu ruşii la consumul de alcool

Ciroza face ravagii în judeţ. Peste 8.000 de botoşăneni sunt bolnavi de ciroză, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică.

 

Medicul Doru Culiceanu, preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani, spune că cei mai mulţi s-au îmbolnăvit de ciroză din cauza consumului cronic de alcool. „Sunt studii făcute în ţară şi chiar la nivel european, care arată că la români, şi cum mai sunt ruşii în această situaţie, principala cauză a cirozei este alcoolul, de departe pe  primul loc, în mai mult de jumătate din cazuri”, a spus Culiceanu, în continuare. În medie, potrivit medicului, ciroza hepatică apare după 15-20 de ani de consum cronic de alcool iar mulţi nici nu ştiu că sunt bolnavi. „Unii descoperă boala, din întâmplare, când se prezintă la medic din alte cauze”, a completat un alt medic din Botoşani.
 
De altfel, amploarea pe care a luat-o consumul de alcool în judeţ reiese şi  din datele Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, care centralizează fişele trimise de fiecare Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) din judeţ. În ultimul an, peste 1.000 de botoşănenei au ajuns la spital din cauza alcoolului şi nu oricum ci în comă. Iar în aceleaşi spitale, secţiile medicale sunt pline de botoşăneni cu ciroză, în stadiu terminal. Numai la Judeţean, ajung lunar, în jur de 30 de bolnavi. 
Potrivit specialiştilor, dacă este descoperită la timp, hepatita poate fi tratată. Din păcate, până anul trecut, testele pentru depistarea hepatitei B şi C nu erau incluse pe lista analizelor gratuite. Nici acum nu sunt în totalitate. Potrivit medicului Doru Culiceanu, testele pentru depistarea hepatitei B şi C sunt gratuite doar pentru contacţi, adică pentru cei care pentru care există suspiciunea că au intrat în contact cu persoane bolnave. „Eu pot să-i dau bilet de trimitere unui pacient ca să-şi facă teste dar dacă nu reiese că a intrat în contact cu oameni bolnavi, nu i le face”, a adăugat preşedintele Colegiului.