Cinstim memoria: 95 de ani de la nașterea unui uriaș ACTOR botoșănean - FOTO & VIDEO

În urmă cu 95 de ani, într-o zi de 29 noiembrie, se năștea într-un sat din județul Botoșani, într-o familie de țărani, unul dintre cei mai mari actori români, care avea să devină un etalon în filmul și în teatrul ultimei jumătăți de secol.

 

Mihai Mereuță s-a născut la Santa Mare, județul Botoșani, în 29 noiembrie 1924. S-a stins din viață la 79 de ani, într-o zi de 1 aprilie 2003.

 

Clasele gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, apoi a plecat la liceu în Iași.

 

"Eu sunt ţăran. Oleacă şcolit, dar ţăran. Când am venit la liceu la Iaşi, m-am descălţat de opinci la bariera Iaşului, m-am încălţat cu o pereche de bocanci şi am dat examen la liceu", obișnuia să spună mai târziu Mihai Mereuță.

 

După terminarea liceului se înscrie la Facultatea de Litere şi Filozofie din Iaşi, unde urmează cursurile de limbă română şi filozofie. În paralel însă urmează și cursurile Conservatorului ”George Enescu” din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. După terminarea studiilor atât a Facultății de Filozofie, cât și a Conservatorului, în 1948 este angajat ca actor la Teatrul National din Iași.

 

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană. Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice şi de peste cincizeci de roluri ca actor de film. Mai semnificativă este implicarea lui Mereuţă ca actor în peliculele: "Unde fugi, maestre?", "Doi haiduci şi-o crâşmăriţă" (1992), "Liceenii rock `n` roll" (1992), "Liceenii" (1987), "Masca de argint "(1984).

 

În ultimii ani de viaţă, a prezentat la postul de televiziune TVR2 emisiunea Ferma, dedicată agriculturii. În 1967 îl găsim la IATC ca profesor.

 

"Totdeauna a existat tendinţa oamenilor de a evada. Depinde cum şi în ce situaţie. Brâncuşi, Enescu, nu au evadat? Şi mai e acel moldovean, Palade, care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când aşa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual şi spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înţelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal", povestea Mihai Mereuță.

 

Marele actor Mihai Mereuță se stinge în urma unui stop cardiac la 1 aprilie 2003.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store