Lucrări de peste 200.000 de euro, realizate în timp record: 60 de zile.
Miercuri, 10 noiembrie, în ziua în care creștinii l-au prăznuit pe Sfântul Nectarie, a fost inaugurată o secție de oncologie renovată de voluntarii coordonați de un preot botoșănean.
S-a întâmplat la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București, unde a fost inaugurată Secția de Oncologie Medicală 2, renovată de Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, coordonați de părintele Ciprian Grădinaru, născut în Hlipiceni, județul Botoșani.
Acțiunea s-a derulat în cadrul Proiectului "Bucuria vindecării”.
Lucrările au fost în valoare de peste 200.000 euro și au fost realizate în timp record: 60 de zile.
„Pe lângă tratamentul oncologic, contează foarte mult, ca suport moral pentru pacient, și condițiile în care stă. Este o datorie a noastră morală, ca și creștini, ca Biserică, de a fi acolo unde este suferință, de a fi acolo unde este boală și unde este nevoie”,
părintele Ciprian Grădinaru.
La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul (născut în Știubieni, județul Botoșani), delegatul Părintelui Patriarh Daniel, Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale, dr. Bogdan Cosmin Tănase, Managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București, și dr. Alexandru Blidaru, Șef secție Chirurgie Oncologică II la aceeași instituție medicală.
Episcopul-vicar patriarhal a transmis binecuvântarea și felicitările Părintelui Patriarh Daniel și rugăciunea Preafericirii Sale ca Dumnezeu să dăruiască putere și inspirație medicilor și tuturor celor care și-au pus activitatea în slujba suferinzilor oncologici, potrivit Basilica.
Arhimandritul Ciprian Grădinaru, ghidul spiritual al Voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a declarat că reabilitarea secției „este o lucrare duhovnicească de vindecare a Sf. Nectarie”.
„Până a venit pandemia, o dată pe lună, cu voluntarii veneam și cercetam fiecare bolnav, de la etajul șapte și până la parter, până la copii. Fiecare pat în parte îl luam și vorbeam cu fiecare pacient. Și fiecare avea de spus câte ceva, pentru că în spatele fiecărui om este o poveste și un destin. Era o zi pe care o dedicam bolnavilor de cancer. Văzând nevoile cu care se confruntă institutul și pacienții, ne-am mobilizat”,
a povestit arhimandritul Ciprian Grădinaru
Secția Oncologie Medicală tratează anual 25.000 de pacienți în regim de spitalizare de zi și de spitalizare continuă. Are 62 de paturi, inclusiv de îngrijiri paliative, pentru cazurile cele mai grave din țară.
Data inaugurării a fost aleasă pentru a coincide cu sărbătoarea Sf. Ier. Nectarie de la Eghina, ocrotitorul bolnavilor de cancer.
Părintele Ciprian Grădinaru s-a născut pe 28 iunie 1971, în Hlipiceni, județul Botoșani, din oameni simpli și evlavioși, dar care l-au deprins cu învățătura creștină și cu iubirea de oameni.
Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an fie că se află în mănăstirile Neamțului, fie că se nevoiește la Paraclisul din Capitală.
Avea 18 ani când a venit Revoluţia. Tot atunci, la 18 ani, a plecat la mănăstire. În 1990, cu haina de proaspăt şi tânăr călugăr, se înrolează în armată. A ajuns la Oradea, într-un regiment de tancuri. Într-o zi a fost un accident în poligon. Patru răniţi, toţi pierdeau sânge. Era nevoie urgent de voluntari. Călugărul din Hlipicenii Botoşanilor s-a oferit imediat. Spre surprinderea sa, era singurul din vreo 50 de soldaţi care a întins braţul pentru a dona sângele salvator.
De atunci a făcut aproape o misiune din a salva oameni. Bolnavi la trup şi la suflet deopotrivă.
În noiembrie 1992 a fost tuns în călugărie la Mănăstirea Sihăstria, unde a rămas până în anul 2011, când este chemat la Bucureşti. De atunci face ascultare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: