Cerşetori de 100 de euro pe zi

 

Cerşetoria este un fenomen de tot mai mare amploare la nivelul municipiului Botoşani. O arată datele statistice pe primele trei luni centralizate de Poliţia Comunitară. Conform lor, în această perioadă nici mai mult, nici mai puţin de 144 de persoane au fost sancţionate cu amenzi sau avertismente pentru practicarea „meseriei”, cuantumul total al acestora fiind de 9.700 de lei. Ele aproape că nu îşi mai fac nici un efect asupra persoanelor în cauză. „În momentul în care el este insolvabil degeaba îi mai dai amendă”, a afirmat Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Comunitare.

Ziua imploră milă, noaptea doarme în vilă

Acesta cere botoşănenilor să fie cu foarte mare băgare de seamă atunci cînd acordă bani oamenilor care apelează la mila publică. Şi asta că, printre altele, au fost descoperiţi cerşetori care aveau Mercedes, casă cu etaj, conturi bancare pentru lei şi valută, planuri foarte clare pe agendă privitoare la zilele şi locurile unde îşi vor desfăşura activitatea. Şi asta pentru că astfel de persoane ajung să cîştige între 200 şi 400 de lei într-o singură zi „de muncă”. Mai mult, Botoşani pare un teren fertil deoarece au fost prinşi aici la cerut inclusiv cetăţeni din alte judeţe, precum Suceava sau Neamţ. „Este o zonă în care mila porneşte din faptul că cetăţenii simt nevoia unei vieţi mai bune şi atunci ajută aceşti cerşetori”, a mai arătat Ioan Onuţu.

Cînd află că ar putea fi puşi la muncă plătesc amenzile

Potrivit acestuia, atunci cînd sînt prinşi, unii cerşetori glumesc pe seama oamenilor care le dau banii, iar alţii, nemulţumiţi de sumele prea mici ce le sînt acordate, aruncă mărunţişul. Pentru a mai diminua din proporţiile fenomenului Poliţia Comunitară a înaintat dosare în instanţă în care cere transformarea amenzii în muncă în folosul comunităţii. Unul dintre cei vizaţi a plătit foarte repede sancţiunea bănească atunci cînd a aflat că s-ar putea să fie pus la muncă.