Ceremonie pentru cel mai nou cetățean de onoare, artistul care deține zecii de mii de fotografii cu Botoșaniul de odinioară – VIDEO&FOTO

Artist plastic, fost profesor al Liceului de Artă, colecționar de crâmpeie din istoria botoșăneană.

 

Gheorghe Stanciu a fost propus pentru titlul de cetățean de onoare de către viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu.

Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată într-o ședință a Consiliului Local din luna ianuarie a acestui an.

În cursul zilei de astăzi, 26 aprilie 2023, artistul care a expus pe holurile Primăriei Botoșani a fost invitat la o ceremonie oficială în care i-a fost acordat premiul onorofic în mod oficial, în prezența mai multor personalități locale din domeniul culturii.

 

Primarul Cosmin Andrei, însoțit de inițiatorii acestui demers i-a oferit diploma de cetățean de onoare și l-a felicitat pentru activitatea sa de-a lungul anilor.

 

 

„Catalogat de artistul Ozolin Dușa una dintre figurile emblematice ale Botoșaniului, Gheorghe Stanciu este inițiatorul unui demers cu adevărat salvator pentru istoria municipiului. Pasionat de fotografie el a realizat zeci de mii de fotografii cu Botoșaniul de altădată, cu clădiri emblematice care mai există acum doar pe pelicula fotografică și în amintirile botoșănenilor ce sunt legați de istoria acestui oraș.  Are fotografii cu peste 90% dintre casele demolate ale Botoșaniului. Într-o colaborare cu municipalitatea botoșăneană, acestea ar trebui să-și găsească locul într-o expoziție permanentă sau, de ce nu, într-o monografie”,

Se arată în raportul de specilitate care a stat la baza HCL

 

De-a lungul anilor, Gheorghe Stanciu a salvat de la distrugere obiecte din clădirile demolate cum ar fi: uși din lemn, ornamente din fier și tablă, rame din lemn, teracote, frontoane sau feronerii.

 

Gheorghe Stanciu s-a născut în anul 1951 în comuna Ripiceni. A absolvit în 1974 Facultatea de Arte Decorative și Design, secția artă murală din cadrul Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și a expus în 1978 în Secția de Artă a Muzeului Județean Botoșani. Un an mai târziu lucrările sale au fost admirate în Galeriile de Artă de la Suceava. În 1988 a obținut Premiul II la Expoziția Voronețiana.

 

De asemenea, timp de trei decenii a fost profesor la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”. Icoanele pe sticlă realizate de Gheorghe Stanciuc sau de elevii săi au fost expuse în țară și străinătate.

 

Puteți urmări în materialul video de mai jos cum a decurs ceremonia de astăzi, dar și discursul artistului Gheorghe Stanciu