Protopopiatul a inaugurat o casă de tratare a patimilor: S-a simțit această nevoie de multă vremeVIDEO & GALERIE FOTO

Se numește „Centrul de Consiliere și Tratare a Adicțiilor Sfântul Andrei” Botoșani și funcționează sub tutela Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Se adresează celor care suferă de patima drogurilor, alcoolului, jocurilor de noroc, cumpărăturilor sau alimentației excesive.

 

Patimile tututor

 

Lista adicțiilor poate fi întregită și cu alte tipuri de dependențe care pot fi ținute sub control în cazul în care botoșănenii care se regăsesc în astfel de situații simt că autocontrolul nu mai funcționează.

 

Centrul de tratare a adicțiilor se află la primul etaj al sediului Protopopiatului Botoșani din strada Marchian și s-a născut mai ales dintr-o dorință a părintelui protopop Petru Fercal și o inițiativă a ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Inaugurarea s-a făcut în prezența preotului Iulian Negru, inspector eparhial în cadrul sectorului de Misiune, Coordonator al departamentului de consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții și Formator în cadrul sectorului învățământ al Mitropoliei  Moldovei și Bucovinei precum și coordonator al programului antidrog al Patriarhiei Române.

 

„S-a început cu data de 18 septembrie, e adevărat, acest centru de consiliere și tratare a persoanelor afectate de adicții, Sfântul Apostol Andrei din cadrul Protopopiei Botoșani. Părinte protopop, este un vis pe care, Sfinția Voastră, l-ați avut de multă vreme, cred că sunt, să fie vreo 15 ani”,

Pr. Iulian Negru

 

Coordonatorul centrului este Andrei Bușcă, un tânăr inginer de drumuri, alături de preotul Andrei Manolea, director și consilier de adicții și Mihaela Țibuleac în calitate de secretar. Deja primii doi beneficiari care au căutat consiliere și îndrumare participă la ședințele acestui centru care a fost dorit la Botoșani.

 

„Nevoia aceasta a fost exprimată de preoții care slujesc la firul ierbii și știu foarte bine ce se petrece în sufletele oamenilor, de la Sfânta Spovedanie în mod deosebit, s-a simțit această nevoie de multe vreme, dar iată că nu a fost împlinită și aici îmi asum și eu, desigur, partea mea de vină, că poate nu ne-am străduit suficient să vină mai demult”,

Pr. Iulian Negru

 

Un spațiu cald pentru cei în suferință 

 

Însuși Înaltpreasfințitul părinte Teofan în luna ianuarie a acestui an a cerut să fie deschis la Botoșani un centru similar cu altul care funcționează deja la Iași și care îi ajută pe cei care au o dependență să se elibereze de această povară.

În împlinirea cererii, părintele protopop Petru Fercal a oferit spațiul necesar pentru organizarea ședințelor de consiliere.

 

„Nu știam, oare e adevărat sau nu, că noi ne întrebam acum vreo lună sau ceva când am fost, unde vă oare să ne găsim și noi în colțișor și să împlinim gândul Părintelui Mitropolit, dar, iată, s-a împlinit și acest gând, avem de acum înainte o cale, o cale frumoasă, pentru că Părinte Protopop, vreau să vă spun ceva și vă spun cu toată convingerea și credința, această lucrare de ajutorare a celor care sunt afectați de diferite patimi, Sfinția Voastră știți foarte bine, nu este doar o lucrare socială a Bisericii, una dintre multe alte lucrări filantropice sau misionare, această lucrare este o lucrare filocalică, este o lucrare prin excelență lucrarea Bisericii, care ne îndeamnă să trecem printre cele trei etape de curățire, de iluminare și de desăvârșire”,

Pr. Iulian Negru

 

Specialiștii care vor lucra în Centrul pentru Tratarea Adicțiilor o fac prin muncă de voluntariat pentru a-i ajuta pe cei care au căzut adânc într-o patimă. Pentru că este cunoscut faptul că aceste dependențe sunt uneori finalizate cu acte suicidale și familii care se năruie ușor. Preoții au decis să se implice în diminuarea efectelor adicțiilor pentru a veni în sprijinul comunității, afectată din ce în ce mai mult de euforia alcoolului sau a jocurilor de noroc sau a substanțelor psihoactive.

 

De asemenea promit discreție totală pentru botoșănenii care se gândesc să ceară ajutor prin acordarea de ședințe individuale. Abia ulterior, acolo unde există consimțământ se pot organiza tot felul de grupuri de sprijin, în funcție de tipul adicției.