Acţiunile de protest declanşate marţi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vizează în principiu o inechitate din proiectul legii salarizării unice care poate duce la discrepanţe între angajaţii aceleiaşi instituţii.
Astfel, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean, Consiliului Local, dar şi de la instituţiile subordonate, în afara celor de specialitate, nu se regăsesc pe nici o grilă de salarizare, iar remunerarea acestora ar urma să fie stabilită de consilierii judeţeni şi cei locali. De exemplu, la DGASPC, funcţionarii care nu sunt încadraţi pe grila de asistenţă socială, nu sunt prevăzuţi nicăieri în amintitul proiect, iar lefurile acestora rămân la mâna aleşilor locali.
„Personalul contractual este pe o anexă a administraţiei publice care nu are stabilite salariile. Aici e marea noastră problemă, a asistenţei sociale, că avem o parte din salariaţi pe o anumită grilă, iar o parte pe altă grilă. Nicăieri nu spune că se menţin salariile în plată. Cel puţin la momentul actul, pe ceea ce s-a discutat până acum”,
Camelia Socianu, preşedinte Sindicatul Impact.
Aceasta înseamnă că, odată aprobată legea, consilierii judeţeni şi cei locali pot diminua salariile unei mari părţi a angajaţilor din unităţile subordonate fiindcă nu-i obligă nimeni să le păstreze la un anumit nivel.
Iar în privinţa DGASPC Botoşani situaţia este şi mai gravă deoarece fondul de salarii se epuizează la finalul lunii octombrie.
„Limitarea fondului de salarii la nivelul Consiliului Judeţean poate duce la scăderi salariale chiar începând cu luna iulie. Să nu uităm că noi avem lipsă două luni de zile pentru fondul de salarii, pentru acest an”,
Camelia Socianu, preşedinte Sindicatul Impact.
În calitate de vicepreşedinte naţional de federaţie sindicală, aceasta a participat la discuţiile pe marginea proiectului de lege din Comisia de Muncă de la Camera Deputaţilor, unde parlamentarii…
„Nu au vrut sub nici o formă să înţeleagă că este o problemă şi că va fi discriminatorie. Spun că cei de la Consiliile Judeţene ne vor da bani, că oricum, na, o să ne descurcăm noi, care-i problema?”